Functia de prefect – repolitizata

Magazin Salajean 23 februarie 2009 0

Functia de prefect - repolitizataDupa ce pesedistii au facut public faptul ca Guvernul urmeaza sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care anumite functii publice, printre care si cea de prefect sau de director de institutie deconcentrata urmeaza sa devina politice si sa aiba durata de patru ani, cele doua partide aflate la guvernare – PSD si PDL – au schimbat macazul. Mai precis, initiativa amintita nu va mai fi asumata de Guvern, astfel ca a fost depusa, sub forma de initiativa legislativa, la Senat. In expunerea de motive, se arata ca politizarea acestor functii ar fi benefica pentru ca agenda publica guvernamentala ridica o problema deosebita in identificarea de solutii si oameni capabili in administratia publica la nivel judetean si local si mai ales vointa publica de a pune in aplicare programul de guvernare. Totodata, delimitarea functiilor publice de cele politice ar contribui la o mai buna functionare a institutiilor publice in acesta perioada complexa. Potrivit acestei propuneri, prefectii si subprefectii vor fi numiti de Guvern pentru un mandat de maximum 4 ani, redevenind functii politice. La fel si in cazul directorilor de deconcentrate. De asemenea, secretarii generali din cadrul Institutiei Prefectului urmeaza sa devina inalt functionari publici, numiti tot de premier. Potrivit aceleiasi initiative legislative, la nivelul fiecarui judet ar urma sa functioneze un colegiu prefectural, format din toti acesti conducatori, in frunte cu prefectul. De retinut ca legea mai propune ca personalul din cadrul cancelariei prefectului sa vina si sa plece odata cu el.

Pentru ca Senatul este prima Camera decizionala, in ceea ce priveste propunerea legislativa a actualei puteri, am luat legatura cu cei doi senatori de Salaj, pentru a afla punctul lor de vedere cu privire la aceasta problema.

Fekete Andras, senator UDMR: Cu siguranta, nu voi vota acest proiect legislativ. De cativa ani, discutam intr-una despre depolitizarea acestor institutii. In momentul de fata, exista o legislatie care reglementeaza foarte bine statutul prefectilor si-a directorilor de deconcentrate, astfel ca nu voi vota in nici un caz aceasta propunere.

Sa nu uitam ca atat PSD, cat si PDL, cand erau in opozitie, au militat pentru depolitizarea acestor institutii. Acum, cand au pus mana pe putere, s-au razgandit. De ce, oare?.

Gheorghe Pop, senator PSD: Pana in acest moment, nu am auzit de aceasta propunere legislativa. Totusi, in conditiile in care ea ar fi supusa dezbaterii in Senat, as vota pentru. Motivele sunt destul de simple. Cei care sunt la putere trebuie sa stie ce se intampla in teritoriu. Astfel, stii ca lucrezi cu oamenii tai, despre care ai convingerea ca iti sunt fideli si nu te tradeaza, dar care stiu, totodata, ce-i asteapta peste patru ani….

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »