Fumatul interzis – doar o recomandare

Mihaela Oprea 18 ianuarie 2013 1
Fumatul interzis – doar o recomandare

Peste 400 de acţiuni de control au efectuat inspectorii din sănătate, pe parcursul anului trecut, dacă unităţile publice şi private din Sălaj respectă legislaţia privind fumatul în locuri publice. În ciuda nenumăratelor propuneri legislative de modificare a legislaţiei care permite fumatul în locuri publice, şi la această dată singurele instituţii în care interzice complet fumatul sunt unităţile sanitare de stat sau private.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a declarat că acţiunile de control s-au finalizat doar cu avertismente scrise, nefiind aplicată nicio sancţiune la legea privind fumatul în locuri publice. “Legislaţia în vigoare interzice fumatul în instituţiile publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, spaţiile închise de la locul de muncă sau alte spaţii prevăzute de lege, cu excepţia în care există spaţii delimitate şi special amenajate pentru fumat în incinta acestora”, a declarat Ligia Marincaş.
Potrivit sursei citate, sancţiunile prevăzute de lege pentru încălcarea regulilor privind fumatul în spaţii publice sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. “Noi nu am aplicat amenzi, acţiunile de control fiind în principal pe consiliere şi acţiuni de promovare a sănătăţii. Am derulat mai multe campanii împotriva consumului de tutun, pentru a conştientiza populaţia despre efectele nocive ale fumatului asupra persoanei”, a precizat Marincaş.
Uniunea Europeană a transmis mai multe directive autorităţilor române privind interzicerea fumatului în spaţiile publice. Cea mai recentă este Directiva nr. 9, din 7 martie 2012, care a intrat în vigoare din data de 1 ianuarie 2013 şi care vine cu restricţii mult mai drastice faţă de actuala lege. Restricţiile privesc fumatul în instituţiile medicale, de învăţământ, sportive, în instituţiile de alimentaţie publică şi comerţ, în magazine, pieţe agricole şi industriale, pe terenurile de joacă şi în cafenelele pentru copii, în transportul public, în trecerile subterane, în ascensoare, în spaţiile publice închise, instituţiile de stat, cu excepţia spaţiilor destinate exclusiv fumatului.
Barurile, restaurantele, discotecile trebuie să aibă spaţii delimitate sau separate pentru fumători, astfel încât aerul să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători. Iar proprietarii sau managerii care administrează spaţiile publice în care este interzis fumatul au obligaţia de a afişa la un loc vizibil simboluri specifice şi sunt responsabili pentru respectarea ordinii stabilite.
Legea pentru modificarea şi completarea acestui act legislativ interzice fumatul conducătorilor transportului public de persoane; minorilor; femeilor însărcinate; persoanelor ce se află în imediata apropiere, nu mai mică de cinci metri, a copiilor minori.
Doar că aceasta “este o recomandare privind consumul de tutun în spaţiile publice”, a precizat Marincaş. “Noi trebuie să acţionăm după legislaţia românească. Prin urmare, sancţiunile prevăzute nu sunt cele după care trebuie să acţioneze echipele de control”, a afirmat sursa menţionată.
Ligia Marincaş a mai spus că interzicerea consumului de tutun continuă să fie dezbătută de autorităţile centrale, existând pe masa deputaţilor un proiect de lege care să reglementeze situaţia fumatului în locuri publice.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Andreas 19 ianuarie 2013 at 13:41 - Reply

    Daca “tatuca” statul este intr-atat de grijuliu cu sanatatea fumatorilor, ma intreb de ce nu interzice complet comercializarea produselor din tutun ? Bine-inteles, intrebarea este pur retorica, deoarece de unde ar mai face rost de sumele uriase de bani pe care le incaseaza sub forma de. in principal, accize (+ TVA, impozit pe profit, etc). Stiti de unde? Ar pune fain-frumos accize pe carne, lapte, paine, etc.
    Concluzie: pe “tatuca” statul il doare drept in p**a de sanatatea fumatorilor, il doare exclusiv de accizele pe care le generaza acest narav. Dixit !

Lasa un Raspuns »