Fuga, in RO-major

Magazin Salajean 19 martie 2007 0

Am vazut, intr-o seara, la teveu, o emisiune cu o gramada de specialisti, care strigau care mai de care ca asa se intampla cand mai multi neuroni se aduna intr-un spatiu mai restrans. Ei bine, ghidati de vocea mai sonora a realizatorului emisiunii, intelectualii dadeau cu parerile, cand pro, cand contra, dupa chef si vanturi, despre faptul ca noi romanii am ajuns sa consumam de peste 3-4 ori mai mult, decat producem. Statistica valabila la carne, mezeluri, zahar, oua etc. O chestie intr-adevar ciudata, sa vorbeasca miticii despre asa ceva, oameni cu prea multa carte, care nu-s nici macar prea siguri din ce se face smantana. Evident, pana la urma de vina e tot taranul ala roman, care produce aceste articole de bagat in gura la preturi mai mari, decat europeanul. Ca de ce nu lucreaza si taranul roman automatizat si planificat, de ce nu face agricultura stiintifica, ca ar iesi mai bine, decat acum. Dar, intr-un fel, o samanta de adevar exista in toate cele: pe taranul roman incepe sa-l doara-n raspa de pamantul de pe urma caruia oricum nu scoate nici un profit ci, eventual, creste un porc doi pe langa casa, ca sa aiba o slana de Craciun. Se mai povestea pe ecranul cela plin de specialisti despre faptul ca in tara asta nu s-a auzit pana acum de vreo strategie pentru agricultura. Toate se duc de rapa, cresc buruienile pe campuri, iar Romania devine, incet-incet, o piata profitabila de desfacere pentru comerciantii europeni. Pentru ca, desi nu mai vorbim de taxe vamale, alimentele care intra in tara nici ca s-au ieftinit, ci tind spre preturi tot mai mari. Cumpara fraierul orice, cand ii ghioraie matele.

Se vocifera prin unele statistici ca in Europa exista un excedent de lapte de vaca, in timp ce in Romania ba. Ca aici ar fi chiar o lipsa prea mare de laptic. Deja se pregateste abureala si pentru invazia de lapte european. Cand colo, in Treznea, oamenii dau cu laptele de pamant, pentru ca nu mai au un punct de colectare normal, de unde sa preia materia prima procesatorii.

Si, in fine, incep sa se trezeasca la realitate si teoreticienii, cum ca nu mai prea avem forta de munca calificata. Mai ales in constructii. Ei, fratele meu, asta e doar inceputul. Incet-incet nici n-o sa mai putem spune ca Romania e o tara faina, pacat ca-i locuita. Vom zice doar ca Romania e o tara a naibii de faina, oare pe unde-s locuitorii?

Tot am cantat eu, ani la rand, despre faptul ca orice om al munci va ajunge sa aiba propria sa demnitate. S-a terminat cu slugaria. Esti bun, esti constient de asta, iti vinzi meseria celui care da mai mult, normal. Iar treaba asta e valabila pentru orice domeniu. Merge un pic mai greu pentru oamenii dintr-o anumita generatie, care mai poarta pe cocoasa anii de comunism, dar tinerii o tulesc rapid din loc. Sa mergi la munca 8 – 10 ore pe zi, sa ai o casa, o familie pe care sa o poti intretine, sa nu ai griji de papa, de curent, de incalzire etc. E asa de mult? Dincolo se poarta politica asta de mult. Si da roade. Se numeste furt intelectual si furt de forta de munca calificata. Inainte sa fie mai bine, trebuie sa treci prin toate fazele raului. Iar multi dintre noi am facut, deja, adevarate incursiuni pana la miezul raului. E timpul sa ne trezim.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »