Fructele mici, alternativa pentru fermierii salajeni

Magazin Salajean 7 decembrie 2011 0

Fructele mici, alternativa pentru fermierii salajeniFructele din Salaj ar putea fi promovate pe pietele tarilor occidentale. Zeci de fermieri salajeni au participat ieri, la Zalau, la un simpozion pe tema dezvoltarii culturii arbustilor fructiferi. Potrivit presedintelui Asociatiei Cultivatorilor de Capsuni (ACC) din Romania, Nelu Orlaie (din Hida), arbustii fructiferi ar repezenta o nisa pe piata pentru cultivatorii salajeni, si nu numai. In favoarea sustinerii acestui tip de activitate de catre producatorii salajeni, Nelu Orlaie a aratat ca suprafata minima pe care se poate lucra este de 0,5 hectare, iar fructele se pot valorifica din cel de-al doilea an dupa plantarea arbustilor.

De ce sa se recolteze capsuni din Spania, sau fructe mici din Anglia, cu romani, cand aceste activitati se pot derula acasa, in Romania. Ora exacta la cultura coacazelor negre si chiar a zmeurei se va da din Salaj, a sustinut presedintele ACC.

Judetul Salaj se afla pe primul loc in tara in ce privesc suprafetele plantate cu coacaz negru; sunt inregistrate 15-20 de hectare, la care se adauga alte 20 de hectare aflate in pregatire, in curs de plantare. Si cultura zmeurei a cunoscut la nivel de judet in ultima perioada a evolutie puternic ascendenta. Productia de fructe din Salaj ar putea fi absorbita de pietele din Europa Occidentala si America de Sud, unde cererea de coacaze, zmeura, afine, alune, mure, capsuni, visine, cirese, nuci si chiar plante medicinale s-a dublat in ultimii ani. Principalii producatori de fruce mici din lume sunt Polonia, Serbia si Rusia, dar acestea insa nu reusesc sa acopere cantitatea mare de fructe solicitata pe piata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »