Fructe de la UE pentru elevi

Magazin Salajean 21 noiembrie 2008 0

Fructe de la UE pentru elevi

Intrucat in Uniunea Eurpeana este o crestere alarmanta a numarului de copii supraponderali si obezi, statisticile indicand un total de aproximativ 22 de milioane de astfel de cazuri, s-a conceput un program pentru distribuirea in scoli a fructelor proaspete. Programul initiat de UE are drept scop principal reducerea problemelor de obezitate la copii, iar derularea lui va incepe in anul scolar 2009-2010. Pentru inceput, cei care vor primi fructe pe care sa le consume in pauze sunt elevii mici, din clasele I-IV. Propunerea Comisiei Europene are la baza o analiza de impact, care a examinat beneficiile, aspectele practice si costurile administrative antrenate intr-un proiect de o asemenea anvergura.

Pentru ca programul sa poata fi implementat, incepand de anul viitor se va acorda un ajutor comunitar pentru ca toate unitatile de invatamant din statele membre ale UE sa poata oferi elevilor fructele prevazute de nutritionisti. Produsele vor fi, in principiu, selectate de Comisie, insa in responsabilitatea statelor membre vor intra eventualele acoperiri de costuri legate de logistica, distribuire, echipamente, comunicare, monitorizare si evaluare, precum si finantarea masurilor adiacente necesare pentru garantarea eficacitatii programului.

Prioritate vor avea fructele si legumele produse in mod ecologic si cele care se produc la nivel local, astfel incat sa se evite transporturile care determina preturi mai mari si, totodata, mai multa poluare.

Nu se zgarcesc la bani

Intrucat este vorba de sanatate, si mai ales, cea a copiilor, Comisia Europeana nu se zgarceste la bani.

Astfel, bugetul propus initial, de 90 de milioane de euro, este estimat ca sufiecient doar pentru un interval de 30 de saptamani si doar pentru un singur fruct destinat fiecarui copil. Ca urmare, europarlamentarii au solicitat o crestere a finantarii la 500 de milioane de euro. De asemenea, s-a propus ca de acest program sa beneficieze si copii din gradinite, la varsta prescolara fiind cel mai usor pentru cei mici sa deprinda obiceiuri sanatoase in alimentatie.

Statistici cumplite

Statistici dovedesc din plin necesitatea unui asemenea program. In tarile din Uniunea Europeana traiesc aproximativ 22 milioane de copii supraponderali, iar peste cinci milioane sunt obezi. Cauzele sunt, asa cum este de asteptat, proasta alimentatie. Cei mici s-au obisnuit sa manance produse cu un inalt grad de grasimi, zahar si sare, atrasi de reclamele pe care le vad in mass media sau de ambalajele frumoase in care sunt prezentate. Specialistii recomanda, pentru copiii cu varsta de pana in 11 ani, un consum zilnic de cel putin 400 de grame de fructe si legume.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »