Frig, mizerie si case din Evul Mediu pentru rromii din Pericei

Magazin Salajean 20 noiembrie 2007 0

Frig, mizerie si case din Evul Mediu pentru rromii din Pericei

In debut de iarna, dar si de secol XXI, rromii din localitatea salajeana Pericei continua sa traiasca la limita subzistentei, din putinul acordat de statul roman, in frig, mizerie si case din chirpici cum doar in cartile de istorie mai poti vedea. Daca multi sunt cei care ii blameaza si-i fac responsabili cu tot ce e mai rau pe lumea asta, probabil ca putini sunt cei care incearca sa-i inteleaga, sa vada cum, unde si cu ce traiesc zi de zi rromii de pe la noi.

Un singur angajat cu contact de munca

Cele circa 50 de familii care formeaza comunitatea rromilor din Pericei se afla grupate pe dealul cunoscut in zona ca Sos Domb. Din cele aproximativ 180 de suflete cat numara comunitatea, doar o singura persoana (da, ati citit bine) lucreaza cu contract de munca, in cadrul primariei din comuna, ca si paznic de noapte. Asta nu inseamna, desigur, ca altii nu lucreaza, fie cu ziua in sat, fie in strainatate, in special in Ungaria, in viticultura. Oricum, baza financiara sta, pentru majoritatea rromilor de aici (45 de familii din 50), in banii de la stat: ajutorul social, alocatiile pentru copii. Pentru care ajutor social rromii trebuie sa adune resturile menajere, sa curete si sa decolmateze santurile de pe marginea drumului si valea Crasnei sau orice altceva le cere primaria.

Nici anul acesta nu vine Mosul

Familia Varga are sapte membri, trei baieti, doua fete si cei doi parinti, toti inghesuindu-se intr-o cocioaba din pamant, fara apa curenta, lumina si cu caldura cand si cand. Eu sunt Daniel, am 14 ani si sunt in clasa a VI-a la scoala din Pericei, ne povesteste cel care a ramas stalpul familiei, dupa ce tata a plecat la lucru in Ungaria, iar mama zace rapusa de gripa in pat. In general merg la scoala, dar cateodata trebuie sa raman acasa si sa merg la padure dupa lemne, ne mai spune Daniel, un baietel ce nu pare sa simta frigul chiar cu hainele subtiri si papucii scalciati pe care-i poarta. Fara ciorapi, evident. De altfel, nu pare nici foarte afectat de situatia in care se afla, ci mai degraba curios ca cineva a venit sa se intereseze si ce mai fac ei, rromii de pe Sos Domb. L-am intrebat ce ar vrea sa-i aduca Mosul. Ochii i-au stralucit cateva fractiuni de secunda, dupa care a raspuns fara nici o ezitare: Orice!. Veniturile familiei Varga, exceptand banii pe care-i agoniseste tatal in strainatate, se compun, lunar, din 254 lei ajutor social, 75 de lei alocatiile baietilor si o alocatie complementara de 59 lei. Un putin mai bun decat nimic. Cele doua fete, Mirabela si Viorica, nu mai primesc alocatie, pentru ca au depasit varsta de 18 ani si nici nu mai frecventeaza scoala, precizeaza Rebeca Debre, referent social in cadrul primariei Pericei.

Mutati in Sici?

Bineinteles ca nu toti rromii din Pericei traiesc in colibe de chirpici. Unii si-au construit case adevarate, din caramida, varuite in culori stridente, specifice etniei. Chiar daca fara autorizatie de constructie, pentru ca ne aflam intr-o lume in care amanuntele de acest gen chiar nu conteaza. Cunoastem situatia rromilor din Pericei, declara primarul Boncsidai Csaba, insa suntem undeva intre legalitate si partea concreta a lucrurilor. Autorizatii de constructie nu prea se pot da in zona, din cauza alunecarilor de teren, insa nici nu putem intra cu buldozere in constructiile existente si sa ne punem rromii in cap. In opinia primarului, comunitatea de rromi se imparte in doua tabere: una care vrea sa se emancipeze, sa iasa din mediul in care s-a nascut, sa aiba case cu tot confortul, sa lucreze in strainatate, si o a doua care nu face nimic si se complace in situatia existenta. Legat de planurile de viitor privind o eventuala imbunatatire a situatiei rromilor din Pericei, administratia locala recunoaste faptul ca nu are nimic concret. Ne-am gandit la un moment dat ca am putea cumpara case ieftine in Sici, pe care sa le trasformam apoi in locuinte sociale pentru a muta rromii din Pericei, insa deocamdata nu avem nimic concret si nu putem greva bugetul comunei cu cheltuieli suplimentare de acest gen, precizeaza Boncsidai Csaba. Altfel spus, un viitor nu prea stralucit pentru o comunitatea de rromi dintr-o comuna, de altfel, printre cele de frunte ale Salajului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »