Fondurile europene – la mare cautare in Salaj

Magazin Salajean 10 decembrie 2010 0

Fondurile europene - la mare cautare in SalajNivelul fondurilor europene atrase in judetul Salaj, prin Programul Operational Regional, a inregistrat un trend ascendent fata de luna septembrie a acestui an. Potrivit expertului Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADRNV), Viorel Boca, gradul de absorbtie a fondurilor, la aceasta data, este de 20 la suta din suma pentru care s-au depus documentatii de proiect. Nivelul, nu foarte ridicat al acestui procent, a fost justificat de catre reprezentantul ADRNV prin aceea ca desi sunt multe autoritati locale care au proiecte depuse sau investitii in curs de implementare, mai au inca de depasit fazele de finalizare ale documentatiilor sau a organizarii licitatiilor pentru executii.

Proiectele Salajului sunt pe diverse domenii: social, educational si pe infrastructura. Intre investitiile Salajului, din cadrul POR, au fost amintite: Reabilitarea drumului judetean Ciucea-Virsolt, Reabilitarea drumului judetean Romanasi-Jibou-Benesat, Modernizarea Spitalului Judetean, a Spitalului Orasenesc din Simleu Sivaniei, Reabilitarea Centrului Militar si a Muzeului de Istorie si Arta, Modernizarea a doua scoli gimnaziale din Zalau, Modernizarea si extinderea Centrului de Servicii Comunitare Cehu Silvaniei, Modernizarea Centrelor sociale pentru copii din Jibou, Simleu Silvaniei si Zalau, Reabilitarea infrastructurii educationale din comuna Balan, precum si investitii la doi agenti privati.

Viorel Boca a atras atentia beneficiarilor de proiecte, reprezentantilor autoritatilor locale si agentilor economici prezenti ieri la Conferinta de Lucru Judeteana de la Zalau, privind Stadiul implementarii POR in Transilvania de Nord sa nu lase pe ultimul moment depunerea documentatiilor. Reprezentantul ADRNV a explicat cat de importante sunt aspectele legate de respectarea termenelor din ghidul de proiect si din implementarea propriu-zisa. Totodata a raspuns intrebarilor celor prezenti referitoare la intocmirea documentatiilor, desfasurarea licitatiilor, relatia cu constructorii si modalitatile de prelungire a termenelor de executie a lucrarilor.

In cadrul conferintei de ieri de la Zalau, a fost lansat si Ghidul beneficiarilor Regio, care ofera raspunsuri legate de terminologie, legislatie si unele aplicatii practice autoritatilor publice sau solicitantilor din mediul privat. Referitor la acest document, Viorel Boca a precizat ca aduce in plus un stil mai aplicat, cu informatii privind managementul proiectului, pregatirea cererilor de plata, informare si publicitate, monitorizare si raportare, pastrarea si arhivarea documentelor, auditul proiectului, managementul riscului si, in premiera, formularistica implementarii.

Pe de alta parte, a fost prezentata si o harta a proiectelor finantate prin POR in judetele din regiunea de Nord-Vest, unde sunt cuprinse detalii legate de fodurile alocate si stadiul implementarii fiecarui proiect.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »