Fonduri pentru proiecte editoriale

Magazin Salajean 16 martie 2011 0

Fonduri pentru proiecte editoriale

Administraţia Fondului Cultural Naţional a lansat prima sesiune de finanţare a proiectelor editoriale 2011. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă, după cum a informat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, Doina Cociş, directorul Direcţiei de Cultură Sălaj, este de 3,407 milioane de lei. Din acest fond, vor fi finanţate proiecte pentru carte în sumă de 1,941 milioane de lei, pentru publicaţii culturale 970.995 lei (din care pentru reviste 647.330 lei şi publicaţii culturale 323.665 lei) şi pentru proiecte media 323.665.

Din acest buget vor fi, pentru prima dată, finanţate proiecte editoriale în format electronic sau online. Proiectele editoriale (care pot fi din domeniul literaturii, artei, culturii şi civilizaţiei) se depun până în 5 aprilie 2011 de către edituri şi publicaţii de cultură, persoane juridice de drept privat care desfăşoară activităţi editoriale (ONG-uri, SRL-uri), persoane juridice de drept public (instituţii care derulează proiecte editoriale). După cum a subliniat Doina Cociş, AFCN (care funcţionează din anul 2005) oferă finanţări nerambursabile pentru derularea activităţilor culturale, pentru susţinerea proiectelor de arte vizuale, arhitectură, arta spectacolului, patrimoniu cultural naţional şi educaţie culturală. Anul acesta, între priorităţile AFCN sunt incluse: stimularea ediţiilor critice, încurajarea operelor de debut, stimularea apariţiei titlurilor de referinţă şi a publicaţiilor de specialitate, încurajării calităţii editoriale, promovării unui preţ de vânzare concurenţial pe piaţa românească care să încurajeze accesul publicului cititor.

Sălajul a beneficiat de fonduri de susţinere culturală de la AFCN în anul 2007 pentru derularea proiectului Festivalul românilor de pretutindeni de la Şimleu Silvaniei şi în 2010 pentru Tabăra de creaţie de la Cehu Silvaniei. Doina Cociş nu a dorit să avanseze ce proiect va fi lansat spre finanţare de către Direcţia de Cultură Sălaj, dar a arătat că nu ar fi exclus ca din aceşti bani să fie editat Catalogul cărţii vechi din Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »