Fonduri pentru modernizarea infrastructurii din Sîg

Magazin Salajean 24 mai 2011 0

Fonduri pentru modernizarea infrastructurii din Sîg

La nivelul comunei Sîg, unitate administrativ-teritorială cunoscută ca având cele mai atractive areale turistice din judeţ, se fac ample demersuri în vederea modernizării infrastructurii. Şi asta, nu doar pentru a atrage investitori şi turişti, ori pentru dezvoltarea economică a zonei, ci şi pentru bunăstarea locuitorilor satelor comunei.

Primarul de la Sîg, Florian Bonţe, a subliniat faptul că, la această dată, reabilitarea drumurilor reprezintă activitatea prioritară a administraţiei locale. Dacă în urmă cu şase ani era refăcut, din fonduri ale programului Sapard, drumul spre Păstrăvărie, acum, principala grijă a autorităţilor locale este accesul spre Tabăra de la Tusa. Acest lucru va fi posibil, deoarece s-a aprobat finanţarea de la bugetul de stat, în cadrul Programului Naţional pentru Reabilitarea a 10.000 de kilometri, a lucrărilor de asfaltare a drumului judeţean dintre Nuşfalău-Sîg-limita cu judeţul Cluj. 20 de kilometri din acest drum se află pe raza comunei Sîg, respectiv, între Fizeş-Sîg-Tusa-limita cu judeţul Cluj. Spre Dealul Corbului, zonă extrem de pitorească, ori la bisericile de la Sârbi şi Tusa, s-au finalizat deja reabilitările de drumuri, astfel că turiştii pot ajunge aici cu uşurinţă.

Vorbind de modernizările din infrastructură, Florian Bonţe a arătat că s-au finalizat lucrările la baza sportivă de la Tusa, unde s-au folosit 620.000 de lei de la bugetul statului, pentru construcţie. Recent, s-a recepţionat şi reţeaua de canalizare pentru localităţile Sîg, Tusa şi Sârbi (şi staţiile de epurare de la Tusa şi Sâg), pentru care s-au alocat prin Ordonanţa 7, 4 milioane de lei. Autorităţile locale fac demersuri pentru a extinde sistemul de canalizare cu fonduri tot de la Guvern, prin Ordonanţa 7, astfel încât toţi cei 3.500 de locuitori din comună să beneficieze de reţeaua de canalizare.

La această dată, se refac străzile din satul Mal, cu bani de la bugetul local; din cele 430.000 de lei vor fi pietruiţi 4,5 kilometri de drumuri. Pe de altă parte, primarul comunei a menţionat că va fi reabilitat Căminul Cultural din Sârbi, unde cu 120.000 de lei de la bugetul local va fi refăcută şarpanta, pardoselile, zugrăvelile, tencuielile, instalaţia electrică şi va fi realizat un sistem de încălzire centrală şi un grup social.

Cel mai mare of al autorităţilor de la Sîg, cel legat de reluarea finanţărilor şi a construcţiei Campusului Şcolar nu a fost rezolvat. Deşi lucrările la construcţia campusului au fost sistate din anul 2008, de când nu s-au mai repartizat fonduri pentru susţinerea lucrărilor, nici până astăzi Guvernul nu mai alocat bani. Primăria le este datoare constructorilor cu 14 miliarde de lei vechi. Din valoarea totală a investiţiei, de 180 de miliarde de lei vechi, Guvernul a repartizat campusului din Sîg doar suma de 3,5 miliarde de lei vechi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »