Fonduri insuficiente pentru despagubirea proprietarilor de animale bolnave

Magazin Salajean 18 martie 2010 0

Fonduri insuficiente pentru despagubirea proprietarilor de animale bolnaveAproape 420 de cai din gospodariile salajenilor au fost depistati cu anemie infectioasa ecvina, ei trebuind sacrificati dat fiind ca boala e una incurabila. Din pacate, desi proprietarii animalelor trebuie despagubiti, asa cum prevede legislatia in vigoare, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj nu are fonduri suficiente in acest sens.

Cei circa 420 de cai depistati cu anemie infectioasa ecvina sunt raspanditi in toate colturile judetului, neexistand comuna care sa nu aiba exemplare bolnave. Toti ar trebui sacrificati, iar proprietarii ar trebui sa primeasca in schimb despagubiri in functie de valoarea animalelor. Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Virgil Turcas, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca suma necesara pentru a despagubi proprietarii acestor animale este de 600.000 de lei, in timp ce judetul a primit in 2010 doar 70.000 de lei pentru acordarea de despagubiri la toate cele 30 de boli pentru care este prevazut acest lucru. Ca urmare, desi legislatia in vigoare prevede ca exemplarele bolnave sa fie sacrificate in 30 de zile de la declararea lor ca seropozitive, autoritatile salajene sunt nevoite sa astepte rectificarea bugetara, sperand sa primeasca fonduri pentru despagubirile respective.

Ca boala sa nu se raspandeasca si la alte animale, DSVSA Salaj a pus caii bolnavi sub restrictii. Mai exact, ei nu pot fi instrainati, nu pot fi scosi la pasunat impreuna cu alti cai si nu pot coabita cu alte animale. De asemenea, nu pot fi folositi la monta si nici la muncile agricole. Proprietarii cabalinelor bolnave au semnat declaratii prin care se angajeaza sa respecte restrictiile impuse de inspectorii sanitar-veterinari, iar situatia este monitorizata de inspectorii sanitar-veterinari.

Virusul anemiei infectioase ecvine este asemanator cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Sursa principala de infectie o reprezinta animalele bolnave fara semne clinice de boala. Introducerea si tinerea mai mult timp a unui animal bolnav intr-un efectiv sanatos duce la transmiterea virusului altor animale, in primul rand prin intermediul insectelor (tantari, muste de grajd etc.).

Inspectorii vor majorari salariale

In acelasi cadru, liderul Sindicatului Liber din cadrul DSVSA Salaj, Cosmin Todorut, a declarat ca se vor face demersuri pentru obtinerea de majorari salariale pentru 38 de angajati, dupa ce, incepand cu luna in curs, acestia au pierdut sporul de inspector, ca urmare a aplicarii legii 330/2009.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »