Fonduri europene pentru copiii din sistemul institutionalizat

Magazin Salajean 9 septembrie 2011 0

Fonduri europene pentru copiii din sistemul institutionalizat

Trei centre sociale din judet au fost modernizate cu bani de la Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional. Proiectul pentru Modernizarea complexelor de servicii sociale pentru copii din Jibou, Simleu Silvaniei si Zalau, lansat in cadrul POR 2007-2013, axa prioritara 3, domeniul major de interventie 3.2, a fost finalizat in aceste zile. Valoarea totala a proiectului a fost de 3,497 milioane de lei, din care 2,825 milioane de lei au reprezentat valoarea totala eligibila. Contractul de finantare a fost semnat in 14 octombrie 2009, iar termenul de finalizare a lucrarilor era prevazut pentru 14 septembrie 2011. Potrivit informatiilor furnizate ieri, in cadrul unei conferinte de presa de catre Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, institutia care a lansat proiectul, documentatiile de proiect au fost intocmite de SC Prefcon SRL, antreprenor al lucrarilor a fost asocierea SC ICEP SRL si SC EPA Company SRL, iar diriginte de santier a fost SC Demed Expert SRL.

In urma implementarii proiectului, cele mai consistente sume s-au alocat pentru Centrul de Servicii Comunitare din Simleu Silvaniei, unde s-a modernizat o suprafata totala de 2.173 metri patrati, s-au construit 666 metri patrati de plaforme si trotuare si s-au realizat 140 metri liniari de retea de canalizare menajera exterioara. La Centrul de Servicii Comunitare nr. 1 din Zalau au fost modernizati 722,7 metri patrati, iar la CSC Jibou a fost modernizata o suprafata de 2.151 de metri patrati si s-au refacut 45 metri liniari de retea de canalizare menajera exterioara. In urma investitiilor finalizate, cele trei centre s-au modernizat si totodata au fost transformate in centre sociale multifunctionale. In plus, la CSC Simleu Silvaniei s-a infiintat doua ateliere vocationale de croitorie si tamplarie – pirogravura.

Am realizat proiectele de modernizare ale celor trei centre nu doar din dorinta de a imbunatati starea cladirilor, reteaua de utilitati, ci mai ales de a continua procesul de modernizare a sistemului judetean pentru protectia copilului. Obiectivul nostru nu se rezuma doar la a asigura serviciile de baza pentru copiii institutionalizati. Noi le oferim sansa de a se integra social si de a invata sa duca o viata independenta, pentru a nu ajunge victimele societatii sau infractori, a mentionat Tiberiu Marc.

Presedintele Consiliului Judetean Salaj a mai aratat ca se intentioneaza dezvoltarea, la Centrul de Servicii Comunitare din Cehu Silvaniei, a unui parteneriat cu operatorii economici care sa sustina activitatea tinerilor din atelierele vocationale. Mai precis, sa urmareste implicarea agentilor economici in sustinerea acestei activitati si in pregatirea copiilor pentru invatarea unei meserii, pentru ca ulterior, sa-si recruteze personal din aceste centre pentru activitatea pe care o presteaza.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »