Focarele de rabie i-au adus pe primarii salajeni la Zalau

Magazin Salajean 25 septembrie 2008 0

Focarele de rabie i-au adus pe primarii salajeni la ZalauIn contextul extinderii focarelor de rabie pe teritoriul judetului, primarii din comunele salajene au fost chemati ieri la Primaria municipiului Zalau pentru a fi instruiti cu privire la masurile de urgenta ce trebuie luate in situatia data. Astfel, Ionel Ciunt, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Salaj i-a avertizat pe primari ca este absolut necesara achizitionarea de momeli vaccinale, mai ales de catre cele 22 de comune pe a caror raza s-au semnalat cazuri de rabie. Acesta a mai mentionat ca, desi s-au trimis adrese pentru achizitionarea momelilor inca de acum doua luni, doar jumatate dintre acestea au actionat in acest sens. De aceea, se recomanda edililor din comunele vizate sa faca acest demers si, de asemenea, sa se ocupe de plasarea momelilor vaccinale in mediul silvatic impreuna cu medicii veterinari si padurarii. Presedintele CMV Salaj a atras atentia primarilor asupra gravitatii extinderii epizootiei, afirmand ca din 2007 si pana in prezent cazurile de rabie s-au dublat, ajungand de la 15, la 30 anul acesta. Din cele 30 de cazuri, s-a reusit stingerea a 10 dintre ele si controlul celorlalte, dar ca exista inca patru focare de rabie in Buciumi si doua in Borla foarte greu de eradicat.

De retinut ca, anul acesta, pe raza judetului Salaj, au fost repartizate 4.800 vaccinuri antirabice pentru caini, pisici si ovine, iar saptamana aceasta au fost plasate in mediul silvatic 3.000 de momeli vaccinale pentru combaterea epizootiei. In acelasi context, primarii salajeni au mai fost avertizati si in legatura cu epidemia de Blue Tongue la bovine, epidemie care, la fel ca rabia, se transmite la om, Ionel Ciunt adaugand ca anumite zone din Salajul se afla in acest moment in aria de supraveghere, dupa depistarea unui focar de Blue Tongue in Ungaria.

In alta ordine de idei, Prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a atras atentia primarilor prezenti la intalnirea de ieri ca programul de distribuire a alimentelor pentru persoanele defavorizate din comunele pe care le conduc nu se deruleaza in cele mai bune conditii, si ca fiecare primar ar trebui sa stie ca respectiva actiune de ajutorare nu este vreun program politic propagandist, ciu un program al Comisiei Europene. Acesta a facut apel la o mai mare implicarea edililor la acest capitol, pentru ca, adauga prefectul, multe primarii n-au venit inca sa ridice faina si zaharul primite pentru persoanele aflate in impas.

Deasemenea, Todea i-a mai instruit pe primarii de comune cu privire alegerea presedintilor de comisii la alegerile parlamentare, intrucat noul sistem de vot e total diferit de cel de dinainte si presupune o mai mare responsabilitate din partea celor din urma.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »