Focar de trichineloza la Zalau: 24 de persoane internate

Magazin Salajean 14 martie 2007 0

Focar de trichineloza la Zalau: 24 de persoane internate

24 de persoane din Zalau au fost internate si izolate, recent, in sectiile de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean Zalau si Spitalul Judetean Satu Mare, in urma imbolnavirii acestora de la consumul de carnat de casa infestat cu Trichinella Spiralis. Potrivit conducerilor ASP si DSVSA Salaj, in Zalau a fost depistat un focar de trichineloza, de la preparatele din carne provenite de la un porc mistret, care a fost impuscat in luna octombrie a anului trecut.

Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat Salaj a pus in evidenta Trichinella Spiralis, in data de 7 martie, gasind o infestatie slaba la 5 kilograme de carnat de casa, preparat din carne de mistret. Ancheta epidemiologica efectuata de DSVSA si ASP Salaj este in curs de desfasurare. Cele doua institutii au identificat 50 de consumatori de preparate din carnea respectiva, din care 24 prezinta deja semnele de imbolnavire specifice trichinelozei.

Majoritatea celor infestati cu Trichinella Spiralis sunt persoane mature, cu varste cuprinse intre 25 – 34 de ani dar, din pacate, printre bolnavi sunt si doi copii de doi ani si un batran cu varsta de peste 75 de ani.

Formele clinice de imbolnavire sunt usoare si medii. Diagnosticul clinic a fost confirmat prin tablou sanguin cu eozinofilie crescuta intre 11 si 31 la suta, la toate cazurile izolate.

In continuare, toti inspectorii DSVSA vor trece la verificarea la domiciliu a consumatorilor de carne de mistret, in vederea depistarii eventualelor cantitati de carnat de casa sau carne ramase neverificate. Bolnavii vor fi izolati si tratati in sectiile de Boli Infectioase, iar carnatii care vor fi gasiti infestati vor fi distrusi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »