Focar de rabie si la Chechis

Magazin Salajean 23 septembrie 2008 0

Focar de rabie si la  Chechis Localitatea Chechis din comuna Balan este, de ieri, in carantina de gradul III, dupa ce inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au identificat un focar de rabie, provenit de la o vulpe turbata ce a intrat intr-o gospodarie. Ioan Ciunt, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, ne-a declarat ca in localitate au fost luate toate masurile ce se impun in cazul acestei epizootii, focarul fiind cel de-al 44-lea depistat in acest an in Salaj. Am fost anuntati de localnicii din satul Chechis, comuna Balan, ca au prins intr-o gospodarie o vulpe, pe care au omorat-o. In urma analizelor facute, inspectorii nostri au constatat astazi ca animalul era bolnav de turbare, astfel ca in localitate a fost impusa de urgenta carantina de gradul III. Au fost luate toate masurile ce se impun in asemenea cazuri, printre care catagrafia carnasierelor, iar populatia a fost indrumata spre medicul de famile din comuna, pentru a-si face vaccinul antirabic. Focarul de rabie de la Chechis este cel de-al 44-lea pe care l-am identificat in judet in acest an, a spus Ioan Ciunt.

Potrivit sursei citate, carantina impusa in sate este pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri. Perioada in care satele vor fi in carantina este de 3 luni de la data instituirii ei.

Autoritatile sanitar-veterinare din Salaj vor incepe, in aceasta saptamana, raspandirea de momeli vaccinale in zonele unde au fost semnalate cazuri de turbare la vulpi. Se vor folosi 5.000 de momeli pentru inchiderea focarelor active si limitarea aparitiei si raspandirii bolii, iar pentru o mai buna eficienta, acest tip de vaccinare va fi repetat dupa 21 de zile.

Din cele 44 de focare de rabie depistate, in 2008, de inspectorii DSVSA Salaj, au fost inchise 34, restul fiind inca active.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »