Focar de rabie la Carastelec

Magazin Salajean 23 ianuarie 2008 0

Focar de rabie la Carastelec

Un nou focar de rabie a fost depistat in localitatea Carastelec, obligand autoritatile sanitar-veterinare sa instituie carantina si sa ia masuri de protectie pe o raza de 13 kilometri. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Salaj, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca focarul a fost cel de-al doilea pe anul in curs, dupa cel din localitatea Mirsid. In localitatea Carastelec ne-a fost semnalat ca un gospodar a prins o vulpe care a intrat in sat. Animalul a fost ucis, iar apoi transportat la DSV in vederea efectuarii de probe. Acestea au relevat ca suspiciunea de rabie se confirma, astfel ca in localitatea respectiva am dispus carantina de gradul III, pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri, a spus directorul DSV Salaj. Martin a mai spus ca specialistii DSV au trecut la catagrafia carnasierelor din localitate si vaccinarea lor impotriva rabiei. De asemenea, au fost instituite si alte masuri specifice care se impun conform programului de combatere a acestei epizootii.

In aceste zile, in judet au mai fost inca doua suspiciuni de rabie, dar care nu s-au confirmat.

Angajatii DSV atrag atentia asupra importantei vaccinului antirabic, de fiecare data cand oamenii sunt muscati de vreun animal, indiferent daca animalul a fost vaccinat sau nu. Este deosebit de important ca populatia sa se prezinte pentru administrarea vaccinului antirabic, in cazul in care care intra in contact cu vreun animal si este muscata. Masura este necesara pentru evitarea raspandirii bolilor, a spus directul DSV Salaj.

Si anul 2007 s-a incheiat, in Salaj, cu vaccinuri antirabice, dupa ce, in doar trei saptamani, au fost identificate patru focare de turbare in diferite comune. Atunci, animalele purtatoare de virus au fost trei vulpi si o pisica, toate sacrificate pentru a nu se raspandi boala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »