Focar de rabie in Horoatu Crasnei

Magazin Salajean 5 noiembrie 2010 0

Focar de rabie in Horoatu Crasnei

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj au instituit carantina de gradul III in localitatea Horoatu Crasnei, dupa ce localnicii au prins intr-o gospodarie o vulpe turbata.

Directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Bacsa Laszlo, a declarat ca vulpea a fost prinsa de localnici si ucisa, iar probele recoltate de medicul veterinar din comuna si supuse analizelor de specialitate s-au dovedit a fi pozitive la rabie. Inspectorii DSVSA Salaj s-au deplsat la fata locului si in acest caz, s-au luat toate masurile specifice care se impun cand se depisteaza un focar de rabie, a declarat Bacsa Laszlo.

Acesta a explicat ca animalele domestice au fost vaccinate, carnasierele au fost catagrafiate, iar localnicii care au intrat in contact cu vulpile au fost indrumati spre cabinetul medical de familie din comuna, pentru administrarea vaccinului antirabic. Carantina de gradul III, instituita in localitate, este pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de 10 kilometri.

Un focar de rabie este mentinut deschis 60 de zile, dupa care se stinge, intrucat dupa aceasta perioada nu mai exista riscul ca germenii bolii sa fie activi.

In acest an, in Salaj au fost depistate peste 20 de focare de rabie, toate avand drept sursa animale din mediul silvatic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »