Foarte probabil: Faţadele blocurilor din Zalău vor fi reparate de Primărie

Magazin Salajean 28 martie 2011 0

Foarte probabil: Faţadele blocurilor din Zalău vor fi reparate de Primărie

Zălăuanii ar putea beneficia de sprijin financiar de la bugetul local pentru repararea faţadelor blocurilor în care locuiesc. Guvernanţii au decis că primăriile vor putea interveni pentru reabilitarea faţadelor imobilelor. Costurile ar putea fi acoperite de administraţiile locale şi ulterior recuperate de la deţinătorii imobilelor. Decizia de refacere a faţadelor va fi luată de autorităţi, iar proprietarii care acceptă să se efectueze lucrările de reparaţii vor putea contracta credite acoperite în totalitate de garanţia statului cu dobânzi subvenţionate, având termen de rambursare de cinci ani. Proprietarii vor beneficia de o scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrările de construcţii pe o perioadă de cinci ani, dacă va exista o hotărâre locală în acest sens.

Guvernanţii s-au gândit şi la cei mai puţin înstăriţi. Persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic decât câştigul mediu net lunar pe economie nu vor fi obligate să returneze banii cheltuiţi de primărie pentru reabilitarea faţadei, de aceeaşi prevedere urmând să beneficieze şi proprietarii de clădiri istorice. Potrivit deciziei Guvernului, edilii vor fi nevoiţi să inventarieze clădirile, să elaboreze un plan de acţiune. Vor fi prioritare imobilele din zonele istorice şi centrale, şi nu vor face obiectul obligativităţii acestei hotărâri blocurile de locuinţe ale căror faţade sunt refăcute prin programul de reabilitare termică, ci clădirile vechi.

Anul trecut, se vehicula, potrivit unui proiect de ordonanţă, că proprietarii imobilelor degradate vor fi obligaţi să finanţeze lucrări exterioare, precum reparaţii, tencuieli şi zugrăveli, şi vor fi scutiţi temporar de impozit pe clădire dacă execută lucrarea în regie proprie, în caz contrar fiind sanctionaţi cu amendă până la 10.000 lei. Dar ulterior proiectul a fost retras şi modificat, astfel că de anul acesta proprietarii de locuinţe vor putea beneficia de credite cu garanţie guvernamentală şi dobânda subvenţionată pentru finanţarea lucrărilor de refacere a faţadelor.

Cum încă proiectul este în dezbatere, şi legea nu a fost publicată în Monitorul Oficial, reprezentanţii Primăriei Zalău nu au dorit să-şi exprime un punct de vedere oficial faţă de modul în care se va organiza acest demers. Credem însă că aşa cum cetăţenii au fost interesaţi de programele pentru reabilitare termică, ori cum şi-au refăcut, din propriul buzunar exteriorul locuinţelor, fără a beneficia de facilităţi financiare, proiectul aleşilor ţării nu va trece neobservat de zălăuani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »