Fiscul strange surubul pentru firmele care nu se achita la timp de obligatii

Magazin Salajean 4 martie 2009 0

Firmele care nu depun declaratii la doua termene consecutive de declarare si nu au avut aprobat, la cerere, un regim derogatoriu de declarare vor intra in categoria contribuabililor inactivi, potrivit unui Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Contribuabilii declarati inactivi nu isi mai pot desfasura activitatea, deoarece nu mai au dreptul sa utilizeze facturi sau alte documente cu regim special, iar cei care ar mai face afaceri cu aceste companii nu si-ar mai putea deduce cheltuielile aferente. In perioada publicarii proiectului de ordin pe pagina de internet a ANAF, contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica de pe lista se pot prezenta la organul fiscal competent pentru indeplinirea obligatiilor declarative restante, in vederea evitarii situatiei de a fi declarati inactivi, se arata intr-o informare facut de catre Directia Generala a Finantelor Publice Salaj.

La publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi, va fi anulata, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cuprinse in lista, incepand cu aceeasi data.

Pe perioada cat contribuabilii figureaza in lista, contribuabililor inactivi le sunt aplicabile procedurile de administrare referitoare la declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. Prin exceptie, contribuabilii inclusi in lista contribuabililor inactivi nu vor fi supusi procedurilor curente de notificare si de impunere din oficiu pentru nedepunerea declaratiilor.

Declaratiile se refera la formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formularul 102 privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, formularul 103 privind accizele, formularul 300 privind decontul de taxa pe valoarea adaugata, formularul 301 privind decontul special de TVA, formularul 390 VIES cu declaratia recapitulativa privind livrarile sau achizitiile intracomunitare de bunuri si formularul 394 privind livrarile sau prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national.

Contribuabilii declarati inactivi sunt reactivati daca li se aproba, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare ori si-au indeplinit toate obligatiile declarative.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »