Fiscul salajean a strans de pe urma tranzactiilor imobiliare 6,7 milioane de lei

Magazin Salajean 6 februarie 2009 0

Fiscul salajean a strans de pe urma tranzactiilor imobiliare 6,7 milioane de lei

Tranzactiile imobiliare desfasurate anul trecut au scos din buzunarele salajenilor impozite in valoare de peste 6,7 milioane de lei, cu 4,3 milioane de lei mai mult decat in 2007. Potrivit datelor centralizate de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Salaj, in urma depunerii declaratiilor privind transferul proprietatilor din patrimoniul personal, in 2008 au fost inregistrate la Fisc 8 birouri notariale. Anul trecut, toate cele 8 birouri notariale inregistrate si-au depuns declaratia 208, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DGFPJ Salaj, Gina Bicazan.

Tinand cont de faptul ca impozitul in cazul vanzarilor-cumpararilor de imobile variaza intre 1 si 3 la suta din suma, in functie de data instrainarii si de valoarea contractului, putem aprecia (in cazul in care sunt luate in calcul valorile declarate la notar) ca suma totala aproximativa a imobilelor tranzactionate anul trecut in Salaj a ajuns la 335 milioane de lei, adica aproximativ 78 de milioane de euro (raportat la cursul actual de 4,3 lei/euro).

Valoarea medie redusa a unei tranzactii se explica prin faptul ca, in judetul nostru, au fost vandute multe terenuri cu suprafete destul de mici si mai putine case si apartamente. De fapt, intr-o raportare inaintata catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Fiscul prezinta doar informatiile legate de numarul platitorilor si valoarea impozitului calculat din astfel de venituri.

Conform prevederilor Codului Fiscal, in cazul imobilelor dobandite intr-un interval mai mic de trei ani si instrainate la o valoare de pana la 200.000 de lei inclusiv, impozitul platit este de 3 la suta din suma, acesta fiind, pentru tranzactiile mai mari de 200.000 de lei, de 6.000 de lei plus 2 la suta calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei.

In cazul imobilelor vandute dupa trei ani, impozitul retinut de stat este de 2 la suta pentru tranzactiile de pana la 200.000 de lei, respectiv 4.000 lei plus 1 la suta calculat la diferenta pentru a caror valoare este de peste 200.000 de lei. De retinut faptul ca, in cazul in care valoarea declarata intre parti este inferioara valorii orientative stabilita prin expertiza intocmita de Camera Notarilor Publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare.

In urma instalarii crizei financiare, in Salaj, la inceputul lui 2009, au aparut si taxele mai mici pentru tranzactiile imobiliare. Vorbim, aici, de taxele notariale, care, in unele cazuri, s-au diminuat cu circa 20 la suta. Chiar si in aceste conditii, preturile din grila notarilor sunt exagerate fata de puterea de cumparare a salajenilor. Astfel, un apartament care anul trecut avea pretul de grila de 100.000 de euro, iar anul acesta de 80.000 de euro, azi, nu mai poate fi vandut nici macar cu 60-70.000 de euro. In fond, se pare ca piata imobiliara din judetul nostru, si nu numai, este blocata, astfel incat putem vorbi de o inghetare a tranzactiilor din acest domeniu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »