Firmele si agricultorii salajeni pot lua credite prin BRD

Magazin Salajean 11 octombrie 2011 0

Firmele si agricultorii salajeni pot lua credite prin BRD

BRD-Groupe Societe Generale a organizat ieri, in sala de conferinte a Hotelului Griff din Zalau o intalnire intitulata Finantarea agriculturii. La aceasta a participat prefectul Salajului, Vegh Alexandru, reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Salaj, ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, ai Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj, precum si fermieri.

Cu acest prilej s-au facut prezentari ale ofertelor din cadrul programului de finantare a proiectelor cu fonduri europene. In acest program, BRD-Groupe Societe Generale ofera suport specializat pe intreaga durata de pregatire, aprobare si implementare a proiectelor. Oferta BRD include programul EUROBRD care se adreseaza principalilor beneficiari de finantari europene nerambursabile: intreprinderi mici si mijlocii si macrointreprinderi, agricultori si piscicultori, autoritati publice locale, intreprinderi mari.

Sprijin pentru autoritatile publice locale

Programul EUROBRD ofera autoritatilor solutii de finantare complexe, adaptate nevoilor specifice. Oferta de finantare este compusa din: credit de investitii (avand o perioada de gratie de trei ani, iar perioada de creditare este in functie de capacitatea de rambursare, valoarea si complexitatea proiectului), credit revolving – destinat finantarii decalajului existent intre realizarea platilor aferent proiectului de investitie si decontarea fondurilor europene (cu o perioada de creditare de maxim patru ani), linie/credit de investitii-credit destinat finantarii programelor de investitii de interes local (avand perioada de creditare in functie de capacitatea de rambursare si complexitatea proiectului, perioada de gratie de maxim patru ani si perioada de utilizare de maxim patru ani corelata cu perioada de implementare a programului de investitii de interes local). BDR mai ofera si produse dedicate beneficiarilor indirecti ai fondurilor europene, cum ar fi: scrisori de garantie bancara, finantare achizitii echipamente si utilaje necesare efecturaii lucrarilor, finantarea capitalului de lucru.

Finantarea IMM-urilor cu fonduri europene

In cadrul acestui program, beneficiarii eligibili sunt persoane juridice, incadrate in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, care indeplinesc criteriile de eligibilitate impuse de programul operational accesat. Cei interesati pot accesa un credit de investitii pentru co-finantarea proiectului de investitii in completarea surselor intreprinderii pentru componenta de contributie proprie. Valoarea creditului este de pana la 100 la suta din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contributiei proprii. Perioada de creditare este de pana la zece ani, iar cea de gratie de maxim trei ani.

Reprezentantii IMM-urilor mai pot accesa instrumentul bancar credit suport-pentru pre-finantarea decalajului de plati existent la decontarea fondurilor europene nerambursabile. Valoarea creditului in acest caz este de pana la 100 la suta din valoarea finantarii europene nerambursabile, iar perioada de creditare este de maxim trei ani in functie de perioada de executie a proiectului. De la BRD, intreprinderile mici si mijlocii mai pot beneficia de credit suplimentar (pentru finantarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului), de linie de credit (ceea ce reprezinta un credit destinat finantarii activitatii curente a clientului), de produse si servicii complementare, precum si de parteneriat si expertiza in afacere.

Fonduri pentru agricultura si piscicultura

O gama variata de produse pentru finantarea proiectelor cu fonduri europene este pusa si la dispozitia agriculturilor si piscicultorilor. Principalii beneficiari sunt: societati comerciale, societati agricole, asociatii familiale, persoane fizice autorizate si autoritati publice locale. Sunt finantate pana la 100 la suta din valaorea cheltuielilor eligibile prin: credite de investitii (pentru co-finantarea componentei de contributie privata necesara implementarii proiectului de investitii, cu o perioada de creditare de pana la zece ani si perioada de gratie de maxim trei ani) si credite suport (destinate sa acopere decalajul de plati existent intre momentul efecturaii cheltuielilor si cel al incasarii de fonduri nerambursabile din partea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit). BRD mai finanteaza: cheltuielile neeligibile (pana la 75 la suta din valoarea acestora), capitalul de lucru, scrisori de garantie pentru restituirea avansului in favoarea APDRP, scrisori de confort.

Nu doar acestea sunt singurele oferte ale BRD. Salajenii pot avea acces la o gama diversificata de produse si servicii bancare personalizate specificului prefinantarii subventiilor. Intre acestea pot fi mentionate: creditele pentru finantarea investitiilor, creditele in baza subventiilor APIA pe suprafata, credite in baza masurilor 211, 212, 214 din Programul National de Dezvoltare Rurala, creditele in baza ajutoarelor de stat pentru angajamente asumate voluntar in vederea cresterii bunastarii pasarilor si porcinelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »