Firmele sălăjene vor fi amendate pentru nedeclararea posturilor vacante

Magazin Salajean 11 aprilie 2011 0

Firmele sălăjene vor fi amendate pentru nedeclararea posturilor vacante

În cursul săptămânii trecute, numărul locurilor de muncă vacante a crescut la 99, cifră care este sub nivelul real al joburilor libere din judeţ. Potrivit informaţiilor furnizate de Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj, există un decalaj numeric între persoanele care se angajează şi posturile declarate vacante, respectiv, sunt mai multe persoane angajate decât locurile libere declarate. Cadrul legal prevedea, încă din 2002, obligativitatea anunţării locurilor de muncă disponibile. Această măsură s-a luat pentru a se elimina practica de a oferi pe sub mână un loc de muncă bine plătit prietenilor sau cunoştinţelor, dar şi moda publicării ofertelor de muncă doar pe site-urile specializate. Nefiind impresionaţi de sancţiunile pecuniare agenţii economici nu se conformează făcând urechea şută.

Deşi i-am avertizat pe antreprenori să ne comunice numărul locurilor de muncă disponibile pe piaţă sunt mai multe locuri vacante decât cele ocupate. La această dată, instituţia noastră întocmeşte un centralizator al avertismentelor date firmelor. Dacă un agent economic va fi identificat că a mai primit avertizare va fi amendat între 3.000 şi 5.000 de lei, conform articolului 10 din Legea 76/2002. Reprezentanţii societăţilor comerciale, în baza prevederilor legale, trebuie să ne anunţe obligatoriu în cel mult cinci zile de la vacantarea postului sau de la crearea unui loc de muncă. Se pare că aceştia nu s-au obişnuit încă să ne comunice oferta lor, deşi se ştie că AJOFM vine şi în întâmpinarea problemelor lor, şi în acelaşi timp şi ale şomerilor pentru care încearcă să identifice un job, a precizat Romeo Sârca.

Nici anul trecut şi nici anul acesta nu s-au dat amenzi firmelor care nu au respectat prevederile legale, însă, de acum, societăţile care vor fi găsite cu astfel de nereguli vor fi sancţionate cu cel mult 5.000 de lei. Cei care au primit avertismente, în această perioadă, după cum a făcut cunoscut directorul AJOFM, s-au conformat, mai ales firmele mici. Probabil angajatorii mizează pe faptul că nu avem suficient personal încât să fim tot timpul pe teren, să controlăm toate firmele. Cetăţenii au tot dreptul să fie suspicioşi dacă un angajator nu-şi declară locurile de muncă libere şi să creadă că sunt… puse deoparte. Dar s-a demonstrat că firmele private care angajează pe pile şi ulterior sunt nevoite să le ţină pe acestea în spate nu rezistă mult pe piaţă, a apreciat Romeo Sârca.

Reprezentantul AJOFM Sălaj este convins că de la această dată oferta locurilor de muncă va fi mai diversă şi mai bogată, ţinând cont că a trecut iarna şi se poate lucra în construcţii, unde e cea mai mare nevoie de mână de lucru. În ultima vreme, în Sălaj nu mai sunt la mare căutare muncitorii necalificaţi, deoarece patronii sunt acum mai interesaţi de personal calificat.

Vorbind de pregătire şi calificare, Romeo Sârca a amintit că prin AJOFM Sălaj se vor derula pe tot parcursul anului cel puţin 10 cursuri de reconversie profesională, la care se vor adăuga şi instruirile incluse în proiectele cu fonduri europene. Pe acest considerent, atâta timp cât şi noi ne implicăm în reconversia forţei de muncă din judeţ, aşteptăm ca şi angajatorii să răspundă solicitărilor noastre de a ne face cunoscută oferta lor. Mai mult, anul acesta vom organiza la cererea antreprenorilor cursuri de pregătire pe domeniul solicitat pentru şomerii ce urmează să fie angajaţi (în cazul în care numărul acestora depăşeşte 20), dar şi a propriilor angajaţi, situaţie în care suntem dispuşi să cofinanţăm 50 la sută din valoarea cursului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »