Firmele care ies din inactivitate, reînregistrate din oficiu în scopuri de TVA la reactivare

Magazin Salajean 23 martie 2011 0

Firmele care ies din inactivitate, reînregistrate din oficiu în scopuri de TVA la reactivare

Firmele care ies din inactivitate temporară sau se reactivează din inactivitate trebuie să se reînregistreze la Fisc în scopuri de TVA. Aşa cum ne declară Laurenţiu Butiri, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj, contribuabilii persoane juridice la care încetează perioada de inactivitate trebuie să raporteze evenimentul în termen de 15 zile de la reactivare. În cazul firmelor care au fost în inactivitate temporară reînregistrarea la Fisc se face în maximum 10 zile.

Potrivit unor modificări recente, persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin (9) din Codul Fiscal, datorită înscrierii în lista contribuabililor declaraţi inactivi sau datorită inactivităţii temporare înscrise în Registrul Comerţului, potrivit Legii, începând cu 1 ianuarie anul curent, au obligaţia să solicite organelor fiscale competente înregistrarea în scopuri de TVA, dacă încetează situaţia care a condus la scoaterea din evidenţă, fără a fi aplicabile prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici întreprinderi prevăzut la art. 152 în anul calendaristic respectiv, precizează directorul executiv al DGFP Sălaj.

Dacă persoanele impozabile aflate în situaţiile de mai sus nu solicită organelor fiscale reînregistrarea în scopuri de TVA în termenele stabilite, Fiscul va face operaţiunea din oficiu la data reactivării prin ordin a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, sau la data înregistrării în Registrul Comerţului a menţiunii privind reluarea activităţii pentru contribuabilii care au avut activitatea întreruptă temporar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »