Firme salajene, in elita nationala

Magazin Salajean 5 noiembrie 2010 0

Firme salajene, in elita nationala

Opt societati comerciale din judetul Salaj au prins un loc in clasamentul din acest an al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), intocmit pe baza datelor financiar-contabile inregistrate in 2008. Fata de editia anterioara a Topului National al Firmelor, numarul agentilor economici salajeni premiati in 2010 este de aproape sase ori mai mic. Potrivit reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie (CCI) Salaj, anul trecut, 46 de societati din judet au reusit sa se califice in primele zece locuri aferente fiecarei grupe de activitate.

Clasamentul national a fost elaborat dupa aceleasi criterii si aceiasi indicatori, prin urmare singura explicatie pentru reducerea semnificativa a numarului firmelor salajene este criza. S-ar parea ca agentii economici din Salaj au resimtit mai puternic impactul crizei, este de parere Florian Ignat, directorul CCI Salaj.

In cadrul celei de-a XVII-a editii a evenimentului, ce va avea loc in 25 noiembrie, la Bucuresti, vor fi premiate doar companiile care s-au clasat pe prima pozitie in topul national. Daca in 2009, 14 firme salajene au ajuns in fruntea clasamentului, in acest an, judetul nostru nu are niciun reprezentant pe locul intai. Cel mai bine clasata este Hanna Instruments Nusfalau, ale carei rezultate financiare o plaseaza pe treapta a doua a podiumului la Cercetare, dezvoltare si high-tech – industria echipamentelor electrice si optice – sectiunea intreprinderi mijlocii. Fata de anul trecut, producatorul din Nusfalau a coborat un loc. La aceeasi categorie, pe locul IX, insa, se afla Energobit Prod Jibou, si acesta in cadere cu o pozitie.

Un salt de trei locuri fata de acum un an, pana pe pozitia a patra, a inregistrat producatorul de mobila Grovinvest Jibou, la categoria Industria mobilei – clasa intreprinderi mici. Industria produselor textile si de tricotaje este reprezentata de doua firme salajene, nou-venite in top: FVL International Jibou, locul V in randul intreprinderilor mici, si Mamiva Zalau, locul X la microintreprinderi.

Abo Mix Zalau, care la editia din 2009 nu a prins clasamentul national, intra in acest an pe ultima pozitie la domeniul Agricultura, pescuit, piscicultura, – cresterea animalelor – intreprinderi mijlocii. Si pentru Pres Mega Zalau, prezenta din acest an in topul CCIR este o premiera, firma ce presteaza activitati postale si de curier situandu-se pe locul VI la categoria intreprinderilor mici.

Topul National realizat an de an de catre CCIR cuprinde sase domenii de activitate, respectiv Industrie, Agricultura, pescuit si piscicultura, Servicii, Comert, export, turism, Constructii, Cercetare, dezvoltare si high-tech, fiecare structurate in mai multe grupe si clase de marime. Criteriile de care s-a tinut cont in intocmirea clasamentului au fost aceleasi cu cele utilizate pentru topul judetean. Astfel, firmele trebuiau sa aiba profit din exploatare, cel putin un angajat, cifra de afaceri de minim 100.000 de lei pentru microintreprinderi si minim 250.000 de lei pentru celelalte categorii, iar valorile indicatorilor calculati, pozitivi.

La editia pe judet din acest an, CCI Salaj a premiat 257 de agenti economici, acestia fiind selectati din randul a peste 1.300 de societati care au indeplinit criteriile de admitere in top. Toate cele zece firme salajene care au acces in elita nationala au fost campioane in clasamentul judetean.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »