Finantele salajene calculeaza diferentele la taxa auto

Magazin Salajean 12 martie 2009 0

Finantele salajene calculeaza diferentele la taxa autoProcedura de restituire a diferentei dintre taxa pe poluare auto triplata, valabila in perioada 15 decembrie 2008-19 februarie 2009, si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008 a fost aprobata printr-un ordin al ministrilor Finantelor si Mediului.

Ordinul, publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial, prevede ca stabilirea diferentei de taxa pe poluare de returnat se face, prin decizie de restituire, de catre organul fiscal de care apartine contribuabilul.

Daca in anumite judete ale tarii, pana ieri, se primeau doar cereri privind rambursarea diferentei la taxa auto, in Salaj, in urma aparitiei in Monitorul Oficial, din 5 martie, a Ordinului 133 din 26/02/2009 pentru aprobarea procedurii de restituire a unor sume reprezentand diferente de taxa pe poluare pentru autovehicule, se pot depune cereri de restituire a diferentei dintre taxa stabilita conform OUG 218/2009 (triplata) si taxa stabilita conform OUG 50/2008. Astfel, la nivelul Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, au fost depuse 15 astfel de cereri, urmand a fi solutionate in perioada imediat urmatoare.

Conform legii, termenul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite solicitantilor este de 45 de zile de la data inregistrarii solicitarii la organul fiscal competent. In cazul in care acest termen este depasit, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului legal de solutionare. Dobanzile vor fi suportate din bugetul Fondului pentru Mediu.

Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare, ambele in original si copie, precum si de chitanta, ordinul de plata sau extrasul de cont care sa ateste plata taxei triplate. In cazul autovehiculelor in leasing, la cererea de restituire trebuie anexate documentele mentionate in copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaratii.

In cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, solicitantul va depune, in original si copie, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari.

De restituirea diferentei dintre taxa auto valabila intre 15 decembrie 2008 si 19 februarie 2009 si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008 vor putea beneficia persoanele care au achizitionat autovehiculele inainte de 15 decembrie, inmatriculate dupa aceasta data.

Pentru a dovedi acest lucru, pe langa documentele amintite, cei care vor solicita restituirea diferentei de taxa vor trebui sa prezinte si acte din care sa reiasa ca au achizitionat masina inainte de 15 decembrie 2008.

Taxa auto, platita de toti proprietarii de masini

Taxa auto de prima inmatriculare ar putea disparea cel tarziu in toamna acestui an, urmand sa fie inlocuita de un impozit anual, calculat in functie de capacitatea cilindrica si emisiile de CO2, impozit care ar urma sa fie aplicat si la motociclete, a anuntat ministrul Mediului, Nicolae Nemirshci. Cu alte cuvinte, se va renunta la taxa de prima inmatriculare, care va fi inlocuita de un impozit gandit pe principiul poluatorul plateste.

Acesta va fi platit anual, asemenea oricarui impozit.

Pentru persoanele care au platit deja taxa de poluare, atunci cand si-au inmatriculat masinile in Romania, se va lua in calcul varianta ca acestia sa fi achitat deja anticipat impozitul respectiv.

Taxa de poluare auto ce a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare a suferit, anul trecut, mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o perioada de timp, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul Guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »