Finanţare de 6.000 de euro pentru proiectul “Timpul liber mi-l petrec la ţară”

Magazin Salajean 31 mai 2011 0

Finanţare de 6.000 de euro pentru proiectul “Timpul liber mi-l petrec la ţară”

Fundaţia Agapis Zalău a obţinut o co-finanţare în valoare de 6.000 de euro prin Programul „Tineret în Acţiune” al Comisiei Europene pentru derularea, în perioada 2 mai – 31 octombrie, a proiectului „Timpul liber mi-l petrec la ţară”.

Coordonatorul proiectului, Adina Pop, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că scopul urmărit este conştientizarea tinerilor din rural şi urban asupra importanţei utilizării timpului liber pentru promovarea satului sălăjean, beneficiarii fiind 21 de tineri din Zalău şi din comunele Boghiş, Sâg şi Valcău de Jos. „Obiectivul principal urmărit este dezvoltarea competenţelor celor 21 de voluntari, ca factor activ în societate, ei urmând să îşi valorifice timpul liber în promovarea şi susţinerea satului sălăjean prin sport şi gastronomie tradiţională, în decurs de cinci luni de zile. De asemenea, proiectul îşi propune, printre altele, schimbarea comportamentului/mentalităţii participanţilor faţă de valorile tradiţionale din zona rurală sălăjeană, consolidarea identităţii locale, promovarea includerii sociale prin participarea tinerilor de diferite etnii, dar şi stimularea antreprenoriatului şi a creativităţii, prin conştientizarea tinerilor asupra valorii produselor tradiţionale”, a declarat Adina Pop.

Întrucât promovează educaţia non-formală, proiectul presupune implicarea tinerilor participanţi în activităţi non-formale, care să le dea posibilitatea de a-şi petrece timpul liber într-un mod educativ şi plăcut. Astfel, cei 21 de voluntari vor desfăşura jocuri de conoaştere/autocunoaştere şi teambuilding şi vor descoperi lumea satului sălăjean de pe bicicletă. Mai exact, timp de trei week-end-uri, vor porni cu bicicletele prin cele trei sate anterior amintite şi vor face fotografii pe care le vor folosi la realizarea unui „Ghid al biciclistului prin sat”, care va conţine şi o hartă animată cu traseele parcurse cu bicicletele, colţurile de natură care i-au impresionat, exemplarele de faună / floră care le-au atras atenţia.

Mergând pe principiul „Sănătatea trece prin stomac”, participanţii vor încerca să descopere în lumea satului sălăjean şi „reţeta magică”, adunând de la gospodine reţete tradiţionale specifice Văii Barcăului. Ulterior, tinerii vor învăţa să prepare reţetele sub îndrumarea maestrului bucătar Mircea Groza, iar bucatele vor fi prezentate sălăjenilor în cadrul unui eveniment amplu, denumit Expo-culinariada. Totodată, tinerii vor folosi reţetele gastronomice culese la realizarea unui Ghid de produse tradiţionale. „Suntem conştienţi de faptul că implicarea tinerilor în astfel de activităţi şi folosind abordări precum este programul “Tineret în acţiune” este o alternativă pentru dezvoltarea lor personală în primul rând şi nu în ultimul rând un factor de dezvoltare a comunităţilor din care aceştia provin. De menţionat că un grup de tineri voluntari din cadrul Clubului Rotarct Zalău se alătură din oficiu proiectului, considerând iniţiativa una foarte potrivită pentru promovarea mediului rural sălăjean”, a declarat Adina Pop.

Fundaţia Agapis este o organizaţie non-guvernamentală, implicată constant în proiecte pentru comunitate încă din 1997, fiind în prezent unul din cele mai active şi mai experimentate ONG-uri locale. Agapis are ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor din Sălaj prin sprijinirea micilor producători, prin promovarea produselor tradiţionale şi a satului tradiţional şi prin valorificarea potenţialului turistic al Văii Barcăului, cât şi stimularea responsabilităţii locale şi a voluntariatului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »