Filtre rutiere cu jandarmi si medici veterinari

Magazin Salajean 29 martie 2007 0

In urma cu o saptamana, prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a solicitat autoritatilor competente intocmirea unui plan de masuri privind actiunile care urmeaza sa se desfasoare in perioada premergatoare sarbatorilor de Pasti. Astfel, inafara incheierii unui protocol intre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea de Sanatate Publica – privind organizarea unor actiuni comune de control, in aceasta perioada, au fost emise si autorizatiile temporare pentru 3 abatoare. Asa cum aminteam intr-un articol publicat ieri, cele trei centre autorizate – pentru o perioada de 10 zile – in vederea sacrificarii mieilor inaintea sarbatorilor de Paste, sunt situate in Zalau, Simleu Silvaniei si Jibou. In acelasi timp, au fost transmise informari tuturor primariilor cu privire la conditiile de comercializare a produselor alimentare si a animalelor vii, urmand sa aiba loc o serie de intalniri cu primarii din cele trei orase in care vor functiona centrele de sacrificare autorizate temporar.

La nivel national, echipe mixte formate din medici veterinari si jandarmi vor face filtre de control sanitar-veterinar pe principalele artere rutiere, in perioada dinaintea Sarbatorilor de Paste. Scopul actiunii este acela de a verifica transporturile de produse alimentare, in special cele de carne de miel si oua. De retinut faptul ca aceste produse trebuie transportate prin mijloace autorizate, care indeplinesc conditii sanitare veterinare precum mentinerea lor la temperaturi corespunzatoare. Totodata, carnea si ouale pot fi comercializate doar daca sunt insotite de un certificat si o marca de sanatate. Mai mult, pentru a putea vinde carnea de miel, proprietarii animalelor trebuie sa sacrifice animalele numai in abatoare sau spatii autorizate sanitar-veterinar.

In aceasta perioada, ANSVSA a intensificat controalele sanitar-veterinare atat la firmele care realizeaza produse de origine animala, cat si in spatiile unde acestea sunt vandute. In pietele agroalimentare, dar si in celelalte locuri amenajate si autorizate in care urmeaza sa se valorifice carnea si alte produse de origine animala, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv in zilele de sambata si duminica. Inspectorii ANSVSA, alaturi de cei ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), vor constitui echipe mixte pentru a controla toate unitatile de producere, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine animala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »