File alese din integrarea Salajului in UE. Astazi, Horoatu Crasnei

Magazin Salajean 13 iunie 2007 0

Am nimerit in Horoatu Crasnei intr-o zi de duminica. Intr-o duminica torida, de festival folcloric. Primul lucru care iti sare in ochi la intrarea in satul resedinta de comuna este drumul. In premiera intergalactica, asfaltat. Plus santuri, in curs de realizare. S-a realizat minunea dupa ce s-au primit bani de la Guvern. Bine, via Simleu Silvaniei, dar deja asta e o alta problema, pe care nu am aflat-o oficial. Oficial, primarul Viorel Cristut (membru PD, fost taranist) e mandru de realizare: Speram sa le putem rezolva pe toate cu ajutorul PD. Sunt baieti buni. Ei ne-au ajutat si pana acum, in special dl. Ghiurco. Primarul imi spune ca Horoatu Crasnei e o comuna mare, imprastiata si are 25 de km de drumuri neasfaltate. Asa ca, se impune rezolvarea problemei drumurilor rele. S-au mai primit bani de la Guvern (asta-i exprimarea peste tot prin judet), mai multe miliarde, si pentru cladirea Primariei. Mai avem promisiuni, spune primarul. Urmeaza investitii la scolile din Horoatu Crasnei si Starciu, singurele, de altfel, din comuna, cu personalitate juridica. Exista proiecte pentru toate caminele culturale din comuna despre care povestim astazi. La Starciu, din fonduri proprii, s-a facut un camin de tata frumusetea, imi mai spune primarul Cristut. Ca tot veni vorba de Starciu, amintim de intentia de separare de Horoatu Crasnei si de infiintare a unei noi comune. De trei ori s-a organizat referendum. Nu vin oamenii la vot… E bai cu oamenii. Nici din Starciu nu merg la vot, mai spune Cristut. Dand din cap, adauga ca ar fi bine sa se desparta Starciu de Horoat: Le trebuie comuna… Viorel Cristut: La Starciu s-a demarat o balastiera, dar cetatenii nu au fost de acord sa treaca masinile prin sat. Problema e in lucru. Patronul isi face drum pe de lature de sat.

Mai intreb cum sta treaba cu investitiile, cu societatile comerciale: O brutarie si o fabrica de sapun. Atat avem in toata comuna, afirma primarul. Bine, am aflat pe urma ca mai sunt si sere. In Horoatu Crasnei o initiativa a lui Florin Sur, iar in Starciu, o alta, din fonduri Phare, realizata de fostul primar Dorel Torgie.

Cateva date oficiale. De bine

Cu o suprafata de 84,39 km2, comuna se afla situata in partea estica a Depresiunii Crasnei, la contactul acesteia cu Muntii Mesesului. In administrarea comunei se afla patru sate: Horoatu Crasnei – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 24 km fata de municipiul Zalau, Hurez, Seredeiu si Starciu. Dintre asezarile comunei, Horoatu Crasnei este localitatea cu cea mai veche atestare documentara, primele mentiuni despre aceasta asezare datand din anul 1213, cand era cunoscuta sub numele de villa Huruat. Celelalte localitati au fost atestate documentar in cursul secolelor XIII-XV (Hurez-1424, Starciu -1341, Seredeiu-1270). Populatia comunei numara la ultimul recensamant 2.838 locuitori, din care 80,58 la suta romani, 13,17 la suta maghiari si 6,25 la suta rromi. Economia comunei este predominant agrara, cerealele si cartoful detinand cea mai mare pondere in structura culturilor agricole. Peisajele ce se desfasoara sub culmea prelunga a Mesesului fac din teritoriul comunei Horoatu Crasnei un areal turistic atractiv. Obarsiile vailor Ponita si Ragu ofera peisaje de o rara frumusete. Fondul turistic de natura antropica al comunei este reprezentat de biserica reformata din Horoatu Crasnei, construita in secolul al XV-lea, cu adaugiri ulterioare din secolul al XVIII-lea, si de sarbatorirea Zilelor comunei in prima duminica dupa sarbatoarea Sfintei Marii, duminica in care fiii satelor se intorc pe meleagurile natale sa petreaca clipe minunate alaturi de cei dragi (www.cjsj.ro, wikipedia etc).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »