Fermierii zic pas contractarilor in avans in 2010

Magazin Salajean 8 aprilie 2010 0

Fermierii zic pas contractarilor in avans in 2010

Anul 2010 nu se anunta deloc usor pentru fermierii salajeni, lipsa subventiilor si intarzierea celor aferente anului trecut determinandu-i sa scoata din buzunar banii care sa le mentina in picioare afacerile. Contractarile in avans pentru buna desfasurare a campaniei agricole nu mai reprezinta o solutie, ca in anii trecuti, si par dezavantajoase, conditiile impuse producatorilor fiind o stavila de netrecut pentru acestia.

Greutatile ii asteapta pe fermierii locali inca de la debutul campaniei agricole de primavara, cand lucrarile de insamantare si intretinere a culturilor costa suficient de mult pentru a-i descuraja pe multi dintre ei. Asta, cu atat mai mult cu cat in majoritatea situatiilor, producatorii sunt nevoiti sa se descurce din resurse proprii, gasind dezavantajoase contractarile in avans pentru desfasurarea in bune conditii a campaniei agricole pe 2010 si neputand conta pe subventiile altadata oferite de stat. Anii trecuti am apelat la contractari in avans, dar acum nu merg pe asa ceva. Un asemenea contract impune anumite conditii. Trebuie platite comisioane si intervin factori tertiari, asa ca prefer sa nu apelez la contractari in avans, a spus Vasile Sas, producator local.

Nici Dumitru Lazar nu este pentru contractarile in avans in 2010. Sunt nevoit sa imi bag si ultimul leut in afacere, daca vreau sa o mentin pe picioare. Inca nu am primit subventiile pe anul trecut, anul asta nu se mai dau defel, asa ca ne descurcam foarte greu. Insamantarile costa bani, ingrasamintele sunt si ele scumpe. Nu ma pot gandi nici la contractari in avans, intrucat nimeni nu vrea sa bage bani in afacerea ta, fara sa aiba siguranta ca va merge totul bine. Depozitarii si procesatorii sunt reticenti si ei. Se anunta un an bun, dar nu stiu cum ma voi descurca si cum imi va fi recolta. Degeaba o vreau eu buna, daca nu ma voi descurca, a declarat salajeanul. Acesta a opinat ca prefera sa negocieze pretul abia dupa ce va recolta, cand va sti exact care sunt roadele muncii din vara.

Alt fermier, Dorin Cosma, ne-a spus ca a incercat sa obtina o contractare in avans, pentru recolta de porumb, dar nu a reusit. Am vrut, dar nu a mers. Exportatorii au fost reticenti sa ma finanteze ei in avans, iar cei care ar fi acceptat un contract, au venit cu conditii pe care nu le puteam indeplini eu, a spus Dorin Cosma. Acesta a spus ca nici firmele distribuitoare de utilaje agricole nu mai sunt dispuse, ca in anii trecuti, sa vanda altfel decat cu plata pe loc sau cu bilet la ordin pe termen scurt, ceea ce sporeste dificultatile financiare pentru producatori.

In privinta pretului pe care il pot cere producatorii pentru recolta anuala, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Gabriel Rosan, considera ca, totusi, contractarea in avans a recoltei inseamna bani siguri pentru fermieri. Daca anul e bun, asa cum se anunta a fi 2010 din punct de vedere al conditiilor meteorologice, recolta va fi mare, iar pretul va scadea. Daca anul va fi unul prost, iar recolta va fi mica, pretul la care se vor vinde cerealele va creste.

Totusi, eu consider ca incheierea unor contracte acum pentru recolta din toamna inseamna bani pe care fermierii pot conta, bani siguri, a spus Gabriel Rosan. Potrivit directorului DADR Dalaj, daca au unde depozita recolta, fermierii isi pot permite sa nu vanda cerealele in acest an si sa astepte pana in primavara urmatoare, cand pretul va fi cu siguranta mai mare.

Situatia din agricultura este agravata si de faptul ca autoritatile centrale nu pomenesc nimic despre despagubirile pentru culturile calamitate in 2009.

In plus, piata romaneasca are preturi mici si se bazeaza mult pe intermedieri, lucruri care sunt in defavoarea producatorilor, dar si a cumparatorilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »