Fermierii salajeni risca sa ramana fara platile pentru suprafata

Magazin Salajean 29 decembrie 2009 0

Fermierii salajeni risca sa ramana fara platile pentru suprafata

* pentru a incasa banii, fermierii trebuie sa vina la centrele locale ale APIA pentru a-si clarifica dosarele

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj le cere fermierilor notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele de care apartin, in caz contrar nefiind posibila autorizarea si efectuarea platilor pe suprafata.

Totodata, APIA solicita sprijinul autoritatilor locale in vederea mobilizarii fermierilor pentru ca acestia sa se prezinte cat mai urgent la centrele APIA pentru corectarea erorilor identificate. APIA reaminteste ca, potrivit legislatiei europene si nationale, acordarea sprijinului pe suprafata este conditionata de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene.

In ceea ce priveste controlul prin teledetectie, principalele erori constatate in Salaj au fost identificarea gresita a parcelelor sau absenta culturii mentionate in cererea de plata. La controlul prin teledetectie este important ca parcela sa fie amplasata in blocul si exact in locul in care este in realitate in teren si sa fie cultivata cu acea cultura declarata de fermier.

Asadar, daca in urma controalelor de acest tip s-au ivit neconformitati, fermierii sunt notificati sa prezinte documente care dovedesc dreptul de folosinta si sa poata demonstra ca folosesc terenul pentru care au depus cererea. Dupa caz, acestea pot fi titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere in participatiune sau contractul de inchiriere.

De asemenea, fermierul mai poate aduce acte care certifica tipul de cultura de pe suprafata declarata, cum ar fi polita de asigurare a culturii, procese verbale de infiintare a culturii, de la firmele de asigurari, in care se specifica blocul fizic, adeverinta de la primarie ca a declarat in Registrul agricol cultura respectiva, procesele verbale de receptie a culturilor, orice alte documente care pot atesta cultura declarata, spre exemplu fotografii. Toti cei 6.147 de fermieri salajeni sunt supusi acestui control.

Terenurilor acestora li s-au facut fotografii din satelit, astfel ca au rezultat o serie de neconcordante cu ceea ce unii au declarat. In aceasta situatie se regasesc circa 350 de fermieri salajeni, ne declara Alexandru Muresan, directorul APIA Salaj.

In cazul in care mai multi fermieri au cerut sprijin financiar pentru aceeasi suprafata si in aceleasi bloc fizic, acestia sunt exclusi de la plata pana la solutionarea litigiului.

APIA Salaj asigura toti fermierii care au depus cereri de sprijin si care indeplinesc conditiile impuse de legislatia europeana si nationala ca vor primi, in perioada urmatoare, sumele la care sunt indreptatiti, insa plata se va face cu atat mai repede cu cat dosarele sunt clarificate, a mai spus Alexandru Muresan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »