Fermierii salajeni primesc ajutoare de peste 37 milioane de lei

Magazin Salajean 22 iunie 2010 0

Fermierii salajeni primesc ajutoare de peste 37 milioane de lei

Peste 22.000 de fermieri salajeni, din totalul celor 24.676 care si-au depus cereri de plata, au primit deja banii aferenti sprijinului pe suprafata, ne-au declarat oficialii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj. Pentru alte 446 de persoane sumele cuvenite au fost aprobate si urmeaza sa fie virate in conturi pana cel tarziu in 31 iunie 2010.

Potrivit ultimelor statistici ale APIA Salaj, pana in 17 iunie, fusesera platiti 20.420 de fermieri din judet, in ale caror conturi intrasera aproape 37,3 milioane de lei.

Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata a fost lansata in 1 martie si s-a incheiat in 17 mai 2010. Aproximaziv 1.400 de fermierii care au solicitat sprijin financiar pe suprafata dupa terminarea campaniei, dar nu mai tarziu de 11 iunie, suporta penalitati de 1 la suta din suma cuvenita pentru fiecare zi de intarziere.

La nivel national, APIA a autorizat la plata 595 milioane de euro, reprezentand 96 la suta din suma totala alocata Romaniei pentru platile pe suprafata in cadrul Campaniei SAPS 2009. Suma autorizata la plata este aferenta solicitarilor depuse de peste un milion de fermieri, pentru o suprafata de 9 milioane hectare.

Pentru a beneficia de masurile de sprijin pe suprafata, fermierii trebuie sa exploateze terenul agricol in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

Au fost declarate eligibile la plata exploatatiile de cel putin un hectar, formate din parcele agricole de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepi-nierelor viticole, arbustilor fructiferi, parcela trebuie sa aiba minim 0,1 hectare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »