Fermierii salajeni pot deschide abatoare mici in mediul rural

Magazin Salajean 16 august 2011 0

Fermierii salajeni pot deschide abatoare mici in mediul rural

Salajenii vor putea deschide, in perioada urmatoare, centre locale pentru sacrificarea animalelor si pentru procesarea carnii. Deschiderea acestor unitati a primit unda verde de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in urma cu cateva zile, in cadrul unei intalniri a reprezentantilor ministerului, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si ai Agentiei Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu reprezentantii Comisiei Europene pentru discutarea propunerilor de modificare a Planului National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013.

In urma acestor discutii, a fost agreata, de catre reprezentantii Comisiei Europene, introducerea in Planul National de Dezvoltare Rurala a masurii de bunastare a animalelor pentru porc si pasare. Comisia Europeana a acceptat includerea in criteriile de selectie a unitatilor mici pentru sacrificarea animalelor si procesarea carnii.

Potrivit directorului Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, Mircea Martin, la aceasta data se elaboreaza detaliile procedurale ale actului normativ care reglementeaza infiintarea centrelor locale pentru sacrificarea animalelor. Vor fi stabilite conditiile de functionare pentru abatoarele de mica capacitate, ce vor functiona in localitati sau la nivelul unor ferme, cu respectarea normelor de protectie si bunastarea animalelor, a metodelor de asomare, a conditiilor de igiena, alimentare cu apa, a capacitatii de depozitare in spatii frigorifice, imprejmuirea si securitatea unitatii, colectarea si incinerarea subproduselor de abator.

De acest demers vor fi interesati atat fermierii si crescatorii de animale, cat si populatia din mediul rural, doarece la centrele locale de sacrificare vor fi oferite servicii, contra-cost, in conditii de igiena, va fi efectuat controlul si examenul carnii taiate, si totodata produsele rezultate vor putea fi pastrate sau comercializate. Pana acum, salajenii aveau la dispozitie doar unitatile de abatorizare ale firmei Ovicarm si de procesare a SC Universal.

Aprobarea infiintarii unitatilor de sacrificare a animalelor reprezinta pentru salajeni un pas important, deoarece odata cu aparitia acestora carnea proaspata va putea fi procurata cu mai multa usurinta in mediul rural, nu va mai fi nevoie ca cetatenii sa mearga la oras la marile magazine. Deja fermierii din judet si-au manifestat interesul pentru infiintarea de abatoare, cel mai bun exemplu fiind cel al grupului de sapte crescatori de porci din zona orasului Cehu Silvaniei pentru care s-a aprobat deschiderea unui abator cu fonduri europene. Mai sunt si in zona comunei Hida fermieri interesati sa detina unitati de sacrificarea porcilor si, de asemenea, sunt semnale ca si in randul crescatorilor de ovine exista interes pentru deschiderea de centre locale de abatorizare, a precizat Mircea Martin.

Asa cum semnala interlocutorul nostru, una din principalele probleme care stau in calea infiintarii unor astfel de centre este identificarea resurselor financiare. Nu a fost exclusa, insa, posibilitatea gasirii unor variante pe plan local, ori a sustinerii crescatorilor de animale prin bugetul de stat, fie cu fonduri de garantare, fie prin acordarea de credite cu dobanzi foarte mici. Astel, romanii nu ar mai fi nevoiti sa importe si sa manance carne din afara tarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »