Fermierii din zona defavorizata mai pot depune cereri pentru subventii

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Fermierii din zona defavorizata mai pot depune cereri pentru subventii

Fermierii salajeni din zona defavorizata pot depune cereri pentru ajutorul specific pentru laptele de vaca pana in data de 20 septembrie. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca pana la acest termen limita se pot depune solicitarile de fonduri europene pentru Cererea de plata aferenta Ajutorului specific pentru producatorii de lapte de vaca din zonele defavorizate, finantata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Potrivit informatiilor furnizate de directorul APIA Salaj, Virgil Turcas, data de depunere a cererilor s-a modificat in baza Hotararii de Guvern nr. 848 din 24 august 2011. Pana la aceasta data, la sediul agentiei din Salaj s-au primit, in total din cele doua comune, Zalha si Cristolt, 165 de cereri (pentru 559 de capete bovine), pentru schema de ajutor specific acordat producatorilor de lapte din zona defavorizata.

Va fi prelungit si termenul de efectuare a controlului la fata locului pana in 30 noiembrie. De acest sprijin comunitar pot beneficia crescatorii de vaci de lapte, persoane fizice, persoane juridice si persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale din comunele Zalha si Cristolt, singurele unitati administrativ-teritoriale incluse in zona defavorizata (judetul Satu Mare are o singura comuna, Bihorul-6, Clujul-24, Bistrita Nasaud-33 si Maramuresul-44 de comune in zona defavorizata).

Solicitantii trebuie sa depuna cererea aferenta fiecarei exploatatii la centrul judetean sau local APIA. Acest ajutor specific se acorda cu conditia ca fermierii care solicita sprijinul financiar sa aiba cota de lapte, iar efectivul de vaci din exploatatie sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor si sa fie mentinut pe perioada derularii schemei de sprijin in ferma respectiva. Suma pe care o pot primi acesti fermieri este de pana la 250 de euro.

De mentionat este si faptul ca fermierii sunt obligati sa permita efectuarea controalelor potrivit legii de catre angajatii APIA sau alte organisme abilitate in acest sens. Totodata, se impune ca sediul exploatatiei sa fie situat in zonele defavorizate (identificate in Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR 2007 – 2013). Orice modificare aparuta fata de datele prezentate in cererea de plata se comunica in scris, in termen de sapte zile lucratoare de la data aparitiei acestei schimbari la sediul APIA, altminteri fermierul poate fi exclus de la plata ajutorului specific sau poate fi penalizat, respectiv, sa primeasca suma diminuata.

Potrivit reprezentantilor APIA, solicitantii trebuie sa depuna alaturi de cerere: o copie a Certificatului de inregistrare de la Oficiul Registrului Comertului sau a Certificatului de inregistrare fiscala (ori a cartii de identitate); o copie a pasaportului fiecarei vaci de lapte, emis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (si, pentru conformitate, va prezenta si originalul pasaportului); precum si o copie a actelor bancare. Mentionam ca pentru aceasta masura finantata din FEGA, la nivel national este alocat un plafon maxim de 22,447 milioane de euro.

Pe de alta parte, ieri, a fost ultima zi de depunere a cererilor pentru platile nationale directe complementare la bovine. La nivelul judetului Salaj (inclusiv din cele doua comune din zona defavorizata), asa cum ne-a informat Virgil Turcas, au fost depuse 4.428 de cereri (pentru 21.070 de animale), cu 7 la suta mai multe fata de anul precedent.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »