Fermierii din Salaj ignora legea

Magazin Salajean 21 iunie 2007 0

Fermierii din Salaj ignora legeaCu toate ca legislatia in vigoare prevedea ca producatorii trebuie sa se inscrie pana in 18 iulie la ANSVSA pentru a putea comercializa produse in piete, in Salaj, taranii si societatile comerciale nu tin cont de acest lucru. Directorul adjunct al Departamentului de Sanatate Animala din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Salaj, Razvan Chiorean, ne-a declarat ca nici macar 50 la suta din producatorii care fac vanzari directe ori cu amanuntul nu s-au inregistrat la ANSVSA. Din totalul producatorilor din Salaj, nici 50 la suta nu au venit pentru a se inscrie la DSV, a declarat Razvan Chiorean.

Ciudat, norocul lor vine pentru a doua oara tot de la Bucuresti, unde autoritatile centrale au hotarat ca aplicarea ordinului care stabilea ca toti micii producatori trebuie sa fie inregistrati la directiile judetene sanitar-veterinare sa fie amanata de la 18 iulie, pana la 1 ianuarie 2008. Actul normativ, care, de altfel, limiteaza si vanzarile de produse la zona judetului, a mai fost amanat o data, dupa ce fermierii au sustinut ca nu pot respecta termenul initial de 18 ianuarie.

Dupa 1 ianuarie 2008, cand va intra in vigoare actul normativ respectiv si toti producatorii vor avea actele in regula, fermierii vor putea realiza, la nivel national, vanzari directe de carne, branzeturi, oua, peste si alte produse de origine animala.

Inregistrari intocmite, dar uitate la DSV

Cum in Salaj, insa, lucrurile au mers greu si pana acum, s-ar putea ca fermierii sa se dovedeasca la fel de indiferenti fata de obtinerea actelor necesare si in viitor. Asta cu atat mai mult cu cat nepasarea fata de punerea in legalitate se constata chiar si in cazul celor care au facut demersuri de inscriere la ANSVSA. Mai exact, fermierii au completat formularele necesare, dar cand documentele au fost gata, nu s-au mai obosit sa le ridice. Pe langa faptul ca producatorii nu se inregistreaza la DSV, avem ata durere: cei care si-au depus actele pentru inregistrare, nu vin sa le ridice cand acestea sunt rezolvate, a spus directorul Chiorean. Potrivit acestuia, peste 500 de inregistrari asteapta si acum sa fie ridicate de fermieri.

Ca totul sa dea si mai multa bataie de cap celor de la DSV, Razvan Chiorean a subliniat ca, in cazul in care inregistrarile nu sunt ridicate in termenul legal de 30 de zile, ele se anuleaza, procedura trebuind reluata de la zero. Nu inteleg de ce nu vin sa le ridice. Cat priveste costurile pe care trebuie sa le suporte fermierii la inregistrare, ele sunt de maxim 200 de lei, mult mai putin fata de sanctiunile contraventionale care vor fi aplicate atunci cand se vor face controale in piete, iar producatorii vor fi prinsi fara actele in regula. Amenzile care se aplica in astfel de situatii sunt cuprinse intre 2.500-5.000 de lei, astfel ca le recomand tuturor producatorilor ca, pentru a evita situatiile neplacute, sa vina pentru inregistrare la DSV. Procedura dureaza maxim cinci zile, a conchis Razvan Chiorean.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »