Fermierii asteapta bani pentru cota de lapte la bivolite

Magazin Salajean 24 august 2011 0

Fermierii asteapta bani pentru cota de lapte la bivolite

Crescatorii de bivoli din comunele situate in zona defavorizata, Zalha si Cristolt, ar putea beneficia de subventii pentru cota de lapte. Demersul a fost initiat la nivel national de catre specialistii agricoli la solicitarea crescatorilor de bubaline din Transilvania. Acestia au semnalat, la intalnirea de la Satu Mare din acest weekend cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, faptul ca bivolul si oaia nu sunt incluse in sistemul de administrare a cotelor de lapte. Din cele aflate de la Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, se asteapta o hotarare in sprijinul crescatorilor de bivoli si oi din zona defavorizata pentru a fi inclusi in sistemul cotelor de lapte, care au fost exceptate de la subventii.

Acest demers ar veni in ajutorul crescatorilor de bivoli, din zonele defavorizate, al caror numar este destul de scazut. Totodata, subventiile vor reprezenta un sprijin stiind ca lactatia la bivol este de 1.500 de litri la 305 zile, iar la oaie, depinde de rasa, intre 40 de litri si 800 de litri la aproximativ 145 de zile. In cele doua comune inregistrate prin Programul Nationale de Dezvoltare Rurala in zona defavorizata, anul trecut au fost 158 de bivoli, a explicat directorul DADR Salaj.

Judetul Salaj, alaturi de Cluj, Bihor sau Brasov, inregistreaza efective mari de bivoli, in ciuda scaderii numarului acestora de la un an la altul. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitare Veterinar si de Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj ne-a spus ca in judet sunt aproximativ 7.000 de bubaline, cele mai multe la Girbou, Surduc, Turbuta si Sanmihaiu Almasului.

Masura de a oferi sprijin financiar crescatorilor de bivoli din zona defavorizata nu poate raspunde in totalitate problemelor speciei, fiind nevoie de alte forme specifice de conservare si protejare pentru bubalinele din tot judetul. Desigur, acest pas este benefic pentru fermieri, dar nu se stie cand va fi pus in practica.

Propunerea facuta recent de crescatoriii de bivoli este foarte buna, dar procedura este complicata pentru ca presupune notificarea Comisiei Europene, fiind vorba de o schema de ajutor specific acordat crescatorilor de vaca din zona defavorizata si care sunt inregistrati in sistemul de aministrare a cotelor de lapte. Extinderea acestei forme si la bubaline, daca s-ar pune in practica, ar stopa declinul efectivelor speciei si ar compensa dezavantajele zonei defavorizate (altitudinea, curbele de nivel, faptul ca anumite rase de mare productivitate nu se preteaza zonelor respective), a subliniat Virgil Turcas, directorul Agentiei de Plati pentru Interventii si Agricultura Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »