Feriti-va de tantari!

Magazin Salajean 1 septembrie 2010 0

Feriti-va de tantari!

Dupa ce primele cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate pe teritoriul Romaniei, fiind depistati noua bolnavi, Ministerul Sanatatii a cerut sistemului national de supraveghere epidemiologica intensificarea unor activitati de depistare, diagnostic si diminuare a riscului pentru aparitia altor cazuri in tara noastra. In acelasi timp, populatia este sfatuita sa se protejeze impotriva muscaturilor de tantari, intrucat infectarea cu virusul sus amintit poate perturba serios starea de sanatate.

La nivel national, au fost investigate peste 80 de cazuri de imbolnaviri compatibile cu infectia West Nile, cele confirmate fiind in Alba, Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Mures, Sibiu si Teleorman. Toate cazurile inregistrate au fost numai la adulti peste varsta de 30 de ani, din care doua s-au soldat cu deces din cauza terenului biologic prin varsta (de 75 si 79 de ani), respectiv boli cronice de fond preexistente.

Ministerul Sanatatii a solicitat convocarea de urgenta a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor masuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor esaloanelor de asistenta medicala a tuturor situatiilor de risc si ale cazurilor de boala, compatibile cu infectia West Nile. Masurile preconizate vizeaza intensificarea activitatii de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infectiei West Nile si solicitarea retelei pentru implementarea raportarii telefonice imediate a cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor/sectiilor de boli infectioase. De asemenea, au fost atentionati medicii de familie pentru abordarea complexa, dupa caz, trimiterea la sectia de boli infectioase a tuturor cazurilor de stare febrila fara o cauza clara elucidata.

Plase la ferestre si pantaloni lungi

Specialistii recomanda populatiei sa respecte recomandarile formulate de specialisti si sa evite expunerea in zonele unde sunt tantari, asta pentru a fi prevenita aparitia unor cazuri de imbolnavire cu virusul West Nile.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sfatuiesc populatia sa foloseasca, pe cat posibil, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau sa aplice substante chimice de indepartare a tantarilor. Tot pentru protectie, sunt utile plasele la ferestre si usi, iar recipientele cu apa statuta trebuie indepartate din jurul locuintelor.

Daca, totusi, apar simptome precum febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare sau alte situatii care survin in trei-sapte zile de la o posibila intepatura de tantar, specialistii recomanda prezentarea de urgenta la medic, pentru diagnosticare si administrarea tratamentului.

Infectia West Nile apare la populatia adulta si poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri, avand alte boli asociate (copiii trec, de regula, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile). Meningita West Nile este o boala infectioasa, dar care nu se transmite direct, de la om la om. La nivel european, in ultimii ani, Italia, Ungaria si Franta au fost alte tari in care s-au confirmat cazuri de meningita West Nile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »