Fenomenul consumului de substante halucinogene este incontrolabil

Magazin Salajean 15 aprilie 2010 0

Fenomenul consumului de substante halucinogene este incontrolabil

Cu toate ca ne-am fi asteptat ca etnobotanicele sa dispara de pe piata, in urma Ordonantei care interzice 36 de plante si substante halucinogene, patronii magazinelor de vise constinua sa ofere spre comercializare, in magazine, in cele on-line sau prin mica publicitate, noi ierburi si substante de acest fel.

Cel mai mare lant de astfel de magazine din Romania are un site special creat pentru a vinde noile produse, in timp ce dealerii care lucreaza pe cont propriu vand ierburile prin anunturi la mica publicitate.

Euphoria si Generation 2012 sunt doua dintre noile produse din gama etnobotanicelor pe care utilizatorii le pot cumpara atat ca urmare a anunturilor la mica publicitate, cat si de pe un site special dedicat lor – generation2012.ro, care ofera transport gratuit la domiciliu in Capitala, in doar 30 de minute.

Pretul este, in medie, de 75 de lei pentru 0,25 grame de Euphoria si de 80 de lei pentru 0,5 grame de Generation 2012, ajungand pana la 240 de lei in functie de gramaj. Generation 2012 este numit pe forumuri ingrasamant de flori, cei care l-au incercat spunand ca este vorba de o noua pulbere, care provoaca senzatii asemanatoare sarii de baie trecute in ilegalitate prin ordonanta de urgenta.

La scurt timp de la aparitia Generation 2012, pe site-urile de mica publicitate au aparut anunturi de vanzare a unor noi prafuri, laudate ca fiind mai tari. Powder Report este unul dintre acestea, care costa 80 de lei in varianta de 0,5 grame.

Pe site-ul Anunturi AZ, la categoria plante medicinale, sunt publicate zeci de anunturi pentru comercializarea produselor Generation 2012, Stone Powder si Magic Powder (doar la granita cu Bulgaria). Printre anunturi exista si unele pentru vanzarea en-gros de Magic Cristal sau sare de baie (minimum 50 de plicuri la pretul de 175 de lei bucata) – in cazul ultimului anunt, comerciantul ofera produse originale, cu holograma, certificat de calitate si factura.

Un alt anunt, dat de un importator unic, SC. Moskibo SRL, ofera utilizatorilor de etnobotanice cateva zeci de sortimente de astfel de droguri legale, printre care Chocolate, Afgan Solid Herb, Flower Power, 69, Bonzai, Jamaican Gold si Snowblow.

Site-ul espice.ro, detinut de Spice Group LLC, una dintre cele mai mari companii de profil din tara, ofera la categoria Ingrasaminte, patru produse din gama etnobotanicelor: Spice Green, Purple, Stunk si Wild, la preturi incepand de la 30 de lei pentru 0,25 grame, pana la 80 de lei pentru un gram.

Substanta halucinogena continuta de sarea de baie Special Gold, interzisa prin lege in luna februarie, este la indemana oricui. Banalele seminte de zorele, care se vand in mai toate supermarketurile, contin Amida Acid Lisergic (LSA).

Despre semintele de zorele se discuta inclusiv pe site-ul gradinamea.ro, acolo unde consumatorii isi impartasesc experientele. Aici, un forum-ist, spune ca substanta continuta de semintele amintite are efecte similare cu cele ale LSD-ului.

Contactat, seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Salaj, comisarul Cristian Latcau, principalele victime ale consumului de droguri sunt tinerii, care pot fi mai usor ademeniti de dealeri. Acesta a mai spus ca, in judetul nostru, cea mai mare concentratie de consumatori de droguri legale se afla in Zalau, mediul rural fiind mai putin interesat de consumarea acestor substante.

Cristian Latcau ne-a mai dezvaluit ca, deocamdata, in Salaj, fenomenul privind consumul de plante si substante halucinogene nu este unul de amploare. Astfel se face ca, pana in prezent, in urma consumului acestor produse, doar doi tineri au solicitat serviciile Urgentei Spitalului Judetean.

Cat depsre combaterea acestui fenomen, seful SCCO Salaj considera ca ar mai trebui umblat la legislatia actuala, astfel incat legea sa fie mult mai explicita. Cristian Latcau este de parere ca, in conditiile in care nu vor fi interzise toate substantele care combinate dau droguri, fenomenul nu va putea fi controlat.

Reamintim ca, la inceputul lunii aprilie, Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) a avertizat autoritatile romane ca pe piata drogurilor psihoactive din Europa au aparut noi tipuri de substante, care ar fi mai puternice decat cocaina si care ar urma sa ajunga in curand si in Romania – NRG-1 si Rave.

La jumatatea lunii februarie, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru interzicerea a 27 de plante si substante cu proprietati psihoactive, pe lista fiind si mefedrona. Pedepsele prevazute in OUG pentru cultivarea, producerea, punerea in vanzare, distribuirea acestor substante interzise pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani, in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »