Fenomen de năboi pe Someş

Mihaela Moldovan 10 ianuarie 2013 0
Fenomen de năboi pe Someş

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a anunţat, într-un comunicat de presă remis joi, că debitele cursurilor de apă din arealul administrat se situează la valori cuprinse între 20-30 la sută din mediile multianuale lunare. Valori mai mici (sub 20 la sută din normalele lunare, n.r.) se înregistrează pe râul Crasna şi pe unele râuri din bazinul Someşului, în timp ce pe Someş, pe sectorul Dej – Satu Mare, curge năboi (masă de gheaţă buretoasă, care pluteşte pe toată lăţimea curentului de apă sub forma unor aglomerări de cristale de gheaţă, zăpadă şi/sau gheaţă desprinsă de la mal, n.r.).
Potrivit sursei citate, formaţiunile de gheaţă (pod de gheaţă, năboi, gheaţă la mal) sunt în uşoară extindere şi intensificare, fiind prezente pe majoritatea râurilor, predominante fiind în spaţiului hidrografic Someş-Tisa podurile de gheaţă.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj monitorizează permanent evoluţia fenomenelor, colaborează cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi este pregătit să acţioneze dacă vor apărea blocaje care ar putea împiedica curgerea liberă a apei. Până la această dată, nu s-au semnalat astfel de situaţii. De asemenea, lacul de acumulare Vârşolţ este exploatat în conformitate cu Programul de lucru pe timp friguros şi nu au fost semnalate probleme de întreţinere a echipamentelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »