Femeile moderne trag spre cariera

Magazin Salajean 5 octombrie 2006 0

Femeile moderne trag spre cariera* avorturile, alte mijloace contraceptive, familii tinere cu un copil sau foarte rar doi – toate acestea vor duce la scaderea populatiei in viitorul apropiat

Procesul continuu de emancipare si modernizare a femeilor din Romania este unul din factorii care contribuie si vor continua sa influenteze negativ evolutia populatiei – reise dintr-un studiu statistic intitulat Proiectarea populatiei pe medii in perioada 2004 – 2005, pus la dispozitia redactiei de catre Directia Judeteana de Statistica Salaj.

Potrivit studiului de caz, scaderea de lunga durata a fertilitatii, dar mai accentuata in ultimii ani, a dus la realizarea unei descendente finale in anul 2004 de 1,3 copii la o femeie, indepartandu-se tot mai mult de nivelul necesar unei inlocuiri simple a generatiilor (de 2,13 copii).

Femeile au inceput sa aiba o participare mai activa pe piata muncii, iar ca urmare a multiplelor schimbari in societate, tinerele generatii au inceput sa amane nu numai intemeierea unei familii, ci si venirea pe lume a copiilor. Procentajul copiilor nascuti in afara casatoriei a crescut la peste 26 la suta, dar aceasta crestere s-a facut remarcata si la existenta femeilor fara copii.

Tendinta clara a cuplurilor este de limitare a dimensiunilor familiei, ponderea mamelor pana in 30 de ani cu mai mult de un copil reducandu-se cu o treime. Daca in 1990, fiecare femeie cu varsta de pana la 30 de ani, nastea in medie 1,5 copii, in 2004, deci doar in 14 ani, acest numar a scazut la 1,0 copii, iar in mediul urban chiar sub 1.

Mai mult, avorturile in Romania se mentin la un nivel destul de ridicat, cu toate ca anul 1998 a insemnat marcarea inceputului scaderii semnificative a intreruperilor de sarcina. In 2004 au fost inregistrate cu 72 la suta mai putine avorturi, decat in 1992, dar aproape jumatate din avorturi au fost facute de femei in varsta de 20 – 29 de ani. O pondere ridicata a fost inregistrata si la femeile sub 20 de ani si la cele care au efectuat mai multe avorturi in cursul vietii fertile. Cu toate aceste scaderi, in Romania avortul a ramas principalul mijloc de control si reducere a dimensiunii familiei, marind in timp riscul imbolnavirilor si al sterilitatii femeilor de varsta fertila. Tot mai multe cupluri isi reduc dimensiunea familiei la unul sau doi copii, cuplurile avand posibilitatea de a-si controla numarul nasterilor utilizand diferite masuri contraceptive. Negativ este insa faptul ca tinerele cupluri din Romania practica o contraceptie de stopare si nu una de esalonare in timp a numarului dorit de copii. In aceste conditii, indicele conjunctural al fertilitatii va continua sa scada – se arata in varianta pesimista a studiului de fata, acesta ajungand la valorile cele mai mici in vestul tarii si in Bucuresti, unde acest indice ar putea scadea chiar sub 1 copil la o femeie. In varianta optimista, acest indice va creste, la inceput mai usor, pe seama nasterilor amanate ale generatiilor de peste 25 de ani, iar apoi datorita cresterii fertilitatii generatiilor tinere.

Varianta medie a evolutiei populatiei feminine de varsta fertila intre 15 – 49 de ani, arata o descrestere accentuata si in Salaj, pe perioada prognozata dintre anii 1990 – 2.025. Astfel, daca in 1990, numarul femeilor fertile din categoria de varsta aratata mai sus a fost de 60.400, acesta va scadea, pana in 2.025, pana la 49.800. O situatie mai negativa, din acest punct de vedere, va mai putea fi intalnita si in judetele Covasna si Tulcea, unde se prognozeaza ca numarul femeilor de varsta fertila va scadea, pana la data prognozarii, la 47.900, respectiv 48.200.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »