Femeile ar putea fi obligate sa munceasca pana la 65 de ani

Magazin Salajean 3 iulie 2007 0

Femeile ar putea fi obligate sa munceasca pana la 65 de aniVarsta standard de pensionare pentru barbati s-ar putea reduce, in perioada urmatoare. Conform reglementarilor Uniunii Europene, Romania este obligata sa elimine discriminarea intre barbati si femei in ceea ce priveste varsta standard de pensionare. In schimb, femeile ar putea iesi la pensie mai tarziu, urmand sa ajunga la nivelul varstei de pensionare pentru barbati. Conform Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii, pana in anul 2014, varsta de pensionare pentru barbati ar fi trebuit sa ajunga la 65 de ani, iar pentru femei la 62 de ani.

In luna iunie 2007, varsta de pensionare pentru barbati este de 63 de ani si o luna, iar pentru femei de 58 ani si o luna. Pentru egalizarea varstei de pensionare, autoritatile romane au doua solutii: fie cresterea varstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, fie o crestere mai moderata pentru femei si o reducere corespunzatoare a varstei de pensionare pentru barbati, ne-a declarat Florian But, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj. Decizia privind egalizarea varstei de pensionare trebuie luata in scurt timp, proiectul de modificare a Legii 19 din 2000 urmand sa intre in Parlament in luna septembrie

Cat despre pensia pentru limita de varsta, directorul adjunct a precizat ca se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.

Stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati. Acest stagiu urmeaza sa creasca treptat la 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru babati, pana in anul 2014. Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului.

Sapte cereri de pensionare respinse de CJP Salaj

De la inceputul acestui an, au fost respinse sapte decizii de cereri pentru pensionare pentru limita de varsta, a pus directorul But.

Cererea de pensionare pentru limita de varsta,impreuna cu actele doveditoare se depune de catre solicitant sau, dupa caz, angajator, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, la Casa Teritoriala de Pensii.

Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizia emisa de casa teritoriala de pensii, in termen de 30 de zile de la depunerea acesteia. Decizia va cuprinde temeiurile pe baza carora se admite sau respinge cererea de pensionare. Drepturile banesti pentru limita de varsta se acorda si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la aceasta data.

Conditii speciale de munca

Asiguratii care si-au desfasurat activitatea in subteran cel putin 50 la suta din timpul normal de munca si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in aceste conditii, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta incepand de la 45 de ani. Cei care si-au desfasurat activitatea in aviatia civila, respectiv personalul navigant sau in profesiile artistice si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani beneficiaza de pensie, cu reducerea varstelor standard de pensionare cu 15 ani.

Asiguratii care si-au desfasurat activitatea in cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de 17 ani in zona II de expunere la radiatii beneficiaza de pensie indiferent de varsta.

Cei care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite cat si in conditii speciale de munca beneficiaza, cumulativ , de reducerea varstelor standard de pensionare corespunzatoare fiecarei situatii, fara ca aceasta reducere sa depaseasca 12 ani.

Conditii deosebite de munca

Persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I si II de munca, in baza legislatiei anterioare, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, astfel: fie se cumuleaza perioadele lucrate in grupa I si II de munca si se face reducerea conform prevederilor legale corespunzatoare; fie se face reducerea varstei pe fiecare grupa de munca, alegandu-se reducerea cea mai avantajoasa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »