Fecale în subsolul Centrului de Transfuzie Zalău

Magazin Salajean 9 iunie 2011 0

Fecale în subsolul Centrului de Transfuzie ZalăuDupă tavanul prăbuşit cu un an şi jumătate în urmă, din cauza infiltraţiilor de apă, Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj are din nou probleme în ceea ce priveşte clădirea în care funcţionează. De această dată, subsolul este cel care dă bătăi de cap conducerii unităţii, subsol care s-a umplut în week-end cu apă cu fecale provenite dintr-un canal termic. Deşi ieri s-a acţionat cu vidanje, un perete a rămas îmbibat cu apă şi stă să se prăbuşească în orice moment.

Totul a început în week-end, când conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj s-a trezit cu subsolul clădirii inundat. Nu a fost prima dată când s-a întâmplat acest lucru, numai că acum nu era vorba de apă provenită în urma unor ploi, ci de apă cu fecale scurse dintr-un canal termic. O duhoare groaznică a învăluit clădirea şi, deşi cei din Centru au căutat timp de două zile ajutor, abia ieri s-a reuşit vidanjarea subsolului cu utilaje ale Companiei de Apă Someş. „Ne-am trezit cu subsolul inundat, a fost îngrozitor. S-a infiltrat apă murdară peste tot şi nu ştiam de unde. A fost infiltrat inclusiv un perete, care acum stă să cadă. Iese pur şi simplu apă din el”, ne-a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, dr. Angela Badea.

Potrivit sursei citate, problema era cu atât mai gravă cu cât nici mirosul infernal instalat în clădire nu putea fi eliminat uşor. „De când s-a dat o spargere la noi, avem instalat un sistem de alarmă cu senzori care nu ne permite să lăsăm peste noapte ferestrele rabatate.Iar apa cu fecale puţea îngrozitor, se umpluse de miros tot Centrul”, a spus dr. Badea.

Deşi au încercat timp de trei zile să găsească sursa problemei, abia ieri echipele trimise la faţa locului de conducerea Companiei de Apă Someş au reuşit să-i dea de capăt. Directorul Companiei de Apă Someş, Marcel Zaharia, ne-a declarat că apa cu fecale provenea din reţeaua de canalizare, care, în zona blocului D32 din cartierul Dumbrava, s-a înfundat. „Ca urmare, apa din reţeaua de canalizare se scurgea într-un canal termic, de unde ajungea în subsolul Centrului de Transfuzie. Echipele din teren au rezolvat problema”, a spus Marcel Zaharia, care a adăugat că la blocul D32 nu se refăcuse reţeaua de canalizare, prin proiectul desfăşurat la nivel de municipiu şi care prevede schimbarea şi modernizarea canalizării oraşului.

„Ne răspund că nu au bani”

Numai că, deşi situaţia a fost remediată, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină ar vrea să rezolve lucrurile pe termen lung. „Încă nu ştim ce să facem cu acest perete îmbibat cu apă, care stă să cadă. Este o clădire care aparţine Primăriei Zalău şi pe care noi am primit-o în folosinţă în baza unui contract de comodat. Totuşi, administraţia locală nu s-a implicat deloc în ceea ce ţine de întreţinerea ei, nici măcar cu o floare. Dacă le cerem sprijinul, ne răspund că nu au bani. Ştiu că nu le convine să ne aibă şi pe noi pe cap, dar dacă este clădirea lor, autorităţile locale ar trebui să se implice şi să ne ajute puţin. În plus, noi primim bani să funcţionăm, pentru utilităţi şi cheltuieli de personal, de la Institutul Naţional de Hematologie Bucureşti şi nu putem aştepta sprijin de la Bucureşti, pentru că nu e clădirea lor. Nu am avut altă soluţie, aşa că am pus mână de la mână şi am luat termopane, am zugrăvit, dar nu mai putem continua aşa nici noi. Şi faţă de noi este un dezinteres total”, a spus Angela Badea.

De cealaltă parte, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, ne-a declarat că el nici măcar nu a aflat de problema ivită în ultimele zile la subsolul Centrului din cartierul Dumbrava. „Acu aud de acest lucru, nu mi-a zis nimeni despre ce s-a întâmplat acolo. Iar dacă nu ştiu, evident că nu pot ajuta”, a spus edilul, care a adăugat că se va gândi la un mijlloc de a sprijini Centrul respectiv.

A căzut tavanul în 2009

Imobilul în care funcţionează singurul centru unde se poate dona sânge în Sălaj a cauzat dificultăţi în repetate rânduri personalului medical. La fiecare aversă de ploaie, apa inundă subsolul, astfel că medicii privesc cu îngrijorare şi teamă în suflet fiecare pâlc de nori care ar putea aduce precipitaţii zălăuanilor.

Tot din cauza infiltraţiilor cu apă şi a stării degradate a clădirii care nu a fost reabilitată în ultimii 27 de ani, plafonul laboratorului Centrului s-a prăbuşit în septembrie 2009. Bucăţi mari de tencuială şi moloz au acoperit podeaua, dar, din fericire, incidentul nu a fost soldat cu victime. “Şi atunci ne-am speriat groaznic. Nu am mai pomenit aşa ceva. Toate acestea se întâmplă din cauză că funcţionăm într-o clădire care nu a fost reabilitată de 27 de ani şi de care nu pare să le pese oamenilor, cu toate că suntem singura unitate din judeţ de acest gen şi trebuie să asigurăm sânge pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi pentru bolnavii trimişi la spitalele din alte judeţe, dar nimănui nu-i pasă”, a declarat directorul Badea.

Codaşii Ardealului

În fiecare vară, personalul Centrului de Transfuzie Sanguină face economii drastice la curent, încălzire şi benzină pentru a putea face o investiţie cât de mică la imobilul în care funcţionează. „Acum ne-am chinuit să aducem câţiva arbuşti şi flori pentru a amenaja un spaţiu verde. Parcă trebuie să cerşim ajutor, nu alta. Suntem codaşii Ardealului”, a spus Angela Badea.

Pentru reabilitarea clădirii, ar fi necesară suma de aproximativ 30.000 de lei. Dacă ar fi fonduri, conducerea Centrului ar investi inclusiv în amenajarea mansardei ca spaţiu funcţional, mai ales că, potrivit normelor europene, imobilul nu este suficient de spaţios pentru activitatea desfăşurată.

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj este finanţat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, iar în primele cinci luni ale anului 2011 a avut aproximativ 2.600 de donatori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »