Fatadele blocurilor – un pericol public

Magazin Salajean 10 noiembrie 2006 0

Fatadele blocurilor - un pericol public

Recent, un studiu realizat de revista Capital, a plasat municipiul Zalau pe un nesperat loc 21 in topul celor mai prietenoase orase din Romania. Paradoxal sau nu, majoritatea zalauanilor nu par a fi constienti ca locuiesc intr-un oras prietenos. Si asta deoarece atat pentru cei care locuiesc in Zalau, cat si pentru cei care-l viziteaza, resedinta noastra de judet pare mai degraba un oras posomorat si trist, in principal din cauza fatadelor blocurilor, care sunt in general cele mai vizibile. Si pentru a observa acest lucru nu este nevoie sa te afunzi in cartiere, este suficient sa circuli pe Bulevardul Mihai Viteazul si sa ridici privirea spre falnicile realizari ale unei epoci demult apuse.

Insa, fatadele degradate ale cladirilor, ale blocurilor in special, nu duc atingere doar esteticii orasului, ci si gradului de siguranta al locuitorilor. Asa se face ca, in ultima perioada, locuitorii semnaleaza tot mai multe incidente, in care bucati de tencuiala, caramizi desprinse din fatade sau tigle au inceput sa cada ca din senin. Din fericire, pana acum, nu a fost semnalat nici un incident grav, care sa fi pus in pericol viata trecatorilor, insa asta nu inseamna ca incidentele de acest fel nu pot avea si urmari mult mai grave decat un parbriz spart, o masina zgariata sau o sperietura groaznica.

Cine raspunde de refacerea fatadelor?

Desi inca nu se poate vorbi de o situatie catastrofala, multe dintre blocurile noastre au fatadele distruse de ploi si de vant, timpul punandu-si amprenta asupra lor devenind cenusii, dand astfel un aspect mohorat orasului.

Daca privim in legislatie, pentru a afla cine este responsabil de aceasta stare de fapt, vedem ca, potrivit Ordonantei 21/2002, obligatia de intretinere a fatadelor revine proprietarilor. Astfel ca, locatarilor le revine sarcina de a intretine nu numai liftul, uscatorul sau acoperisul, ci si fatada la a carei intretinere trebuie sa contribuie in mod egal. Mai mult, tot in legislatie se prevede ca Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari are obligatia de a analiza si adopta hotarari in privinta expertizarii tehnice a cladirilor care prezinta niveluri insuficiente de protectie la degradari sau avarieri. Nici administratorul asociatiei nu scapa de responsabilitate. El fiind obligat sa asigure managementul de proprietate al condominiului prin urmarirea comportamentului in timp al constructiei pe toata durata contractului, intocmirea fiselor tehnice periodice cu privire la starea cladirii si a instalatiei acesteia, evidentierea in cartea tehnica a cladirii a tuturor modificarilor aduse, in conditiile stabilite de statut si de legile in vigoare, la partile comune ale condominiului. Insa, cu cat sunt mai multi proprietari, cu atat luarea unei decizii de renovare a fatedelor e mai dificila. Nu toti considera o prioritate o astfel de investitie, iar pentru altii cheltuielile sunt prea greu de suportat, si-atunci lucrurile bat pasul pe loc, ramanand in aceeasi stare, desi o hotarare a Consiliului Local (HCL 126/1997) prevede scutiri de taxe si impozite pentru cei care se decid sa suporte o astfel de investitie. O alta problema rezida in faptul ca, in Zalau, numarul asociatiilor de proprietari este destul de mic, autoritatile ducand si azi munca de lamurire cu locuitorii orasului pentru a-i determina sa se constituie in asociatii de proprietari.

Si totusi autoritatile…

In ciuda legilor care pomenesc de obligatiile proprietarilor si ale conducerii asociatiilor de a actiona pentru intretinerea fatadelor, pana la aceasta data nimeni nu s-a prezentat la Primarie cu o astfel de initiativa. Prin urmare, nimeni nu s-a simtit dator sa ia o masura in acest sens, asta si pentru ca nimeni nu a impus obligativitatea repararii fatadelor. Totusi, se pare ca problema isi va gasi rezolvare intr-un viitor nu foarte indepartat. Asta daca dam crezare spuselor primarului Radu Capilnasiu, care, rugat sa-si exprime punctul de vedere legat de aceasta chestiune, a declarat ca executivul primariei are in vedere situatia in care se prezinta fatadele cladirilor din municipiu. Deocamdata primele masuri pe care le-am intreprins au fost acelea de a impune celor care au venit la Primarie sa solicite autorizatii pentru lucrari de mansardare sau de inchiriere de spatii, sa refaca si fatadele cladirilor respective. Refacerea fatadelor este in vederea Primariei, cu atat mai mult cu cat blocurile au o varsta, iar problemele vor deveni tot mai stringente. Asadar, problema e recunoscuta la cel mai inalt nivel, insa Capilnasiu a declarat ca deocamdata nu s-a dorit luarea unor masuri coercitive impotriva celor responsabili, insa acest lucru nu este exclus pe viitor, pentru ca, asa cum spuneam, problema lasata nerezolvata ne va crea dificultati mult mai mari pe viitor.

Ce fac occidentalii?

Fatadele degradate, pe langa riscurile de producere a unor accidente cu urmari dintre cele mai tragice, au si un impact negativ asupra psihicului, creand un disconfort tuturor celor care le vad. Mai mult, specialistii avertizeaza ca prin distrugerea invelisului de protectie a cladirilor, apa se poate infiltra mai usor, ducand la corodarea armaturilor si chiar a elementelor de legatura dintre panourile din care sunt construite blocurile din prefabricate. Un alt efect al degradarii fatadelor este infiltrarea apei in zona ferestrelor si de aici nu mai este decat un pas pana la aparitia igrasiei. Apoi, zidaria plina de infiltratii si supusa procesului de inghet – dezghet afecteaza cu trecerea timpului structura de rezistenta a cladirii.

Dupa cum se stie, occidentalii sunt mereu cu un pas inaintea noastra, iar pentru a afla nu trebuie decat sa privim peste gard (granita) si sa vedem cum rezolva ei astfel de probleme. Acolo lucrurile nu mai sunt demult lasate in voia sortii (a proprietarilor sau asociatiilor), pentru ca nimeni nu-si permite sa se joace cu siguranta locuitorilor si imaginea orasului. Astfel, in momentul in care municipalitatea descopera ca exista probleme la fatada unui bloc, face o sesizare scrisa catre proprietari, in care-i avertizeaza sa-si remedieze situatia. In cazul in care proprietarii nu se conformeaza, Primaria executa lucrarile pe propria cheltuiala, urmand ca la finalul lucrarilor sa trimita nota de plata proprietarilor, care sunt obligati sa o achite integral.

Solutii ar fi, dar…

Cu toate acestea problemele legate de fatade, inclusiv de estetica lor, isi poate gasi rezolvarea prin programul national de reabilitare termica a locuintelor. Reabilitarea termica presupune inlocuirea tamplariei exterioare, izolarea peretilor cu polistiren si consolidarea terasamentelor. Specialistii Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei arata ca, pe langa faptul ca se schimba mult in bine aspectul cladirii, rezolvandu-se astfel si problemele legate de caderea tencuielii, prin masurile de reabilitare termica se pot inregistra economii de energie de 40 – 50%.

Cat priveste finantarea unor astfel de lucrari, 1/3 din costuri vor fi asigurate prin subventie de la bugetul de stat, 1/3 printr-o alocatie de la bugetul local si 1/3 va reprezenta contributia asociatiei de proprietari. Costurile lucrarii vor depinde de solutia adoptata si de arhitectura cladirii. Proprietarul unui apartament care vrea sa beneficieze de mai multa caldura platind mai putin la intretinere, dar si de o schimbare in bine a aspectului imobilului, trebuie sa fie dispus sa scoata din buzunar aproximativ 1.000 de euro.

Legat de acest aspect al reabilitarii termice a locuintelor, Cristian Curta – purtator de cuvant in cadrul Primariei Zalau, ne-a declarat ca interesul zalauanilor este ca si inexistent. Nu exista nici o solicitare in acest sens, desi au fost doua persoane care s-au interesat de program, insa nu au facut, ulterior, nimic concret.

Chiar daca pana in momentul de fata reabilitarea termica si, implicit, problema fatadelor nu are adepti, lucrurile s-ar putea schimba in viitorul apropiat. Asta pentru ca, pana in 2009, reabilitarea termica a locuintelor va fi obligatorie. Familiile cu venituri modeste nu vor mai primi ajutoare de stat daca nu locuiesc in apartamente izolate termic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »