Fara precedent: 16 focare de rabie active in Salaj

Magazin Salajean 21 februarie 2008 0

Fara precedent: 16 focare de rabie active in SalajCele sapte cazuri de rabie descoperite in Salaj in acest an nu sunt singurele cu care se confrunta specialistii Directiei Sanitar-Veterinare Salaj. Potrivit lui Mircea Martin, directorul DSV Salaj, judetul are nici mai mult nici mai putin de 16 focare de rabie, noua din ele fiind inca active din ultimele luni ale anului trecut. Situatia priveste localitati diferite, in care specialistii in domeniu au impus carantina, considerand cele 16 cazuri periculoase si fara precedent. In Salaj exista, in prezent, 16 focare de rabie active, din care sapte au fost depistate in acest an, iar restul au ramas active din ultimele luni ale anului trecut. Situatia a fost cauzata de vulpile purtatoare de virus. Cum temperaturile destul de ridicate pentru aceasta perioada a anului au fost propice pentru inmultirea lor, vulpile au intrat in gospodarii in cautare de hrana, putand transmite virusul animalelor domestice, ne-a spus Mircea Martin.

Potrivit acestuia, cu toate ca, la sfarsitul anului trecut, la nivel de judet a existat o campanie de vaccinare a vulpilor, actiunea nu a avut rezultatul asteptat, iar cele 3.000 de momeli vaccinale folosite nu au ajutat la stoparea epizootiei.

Ca sa remedieze problema, in aceasta primavara, campania de vaccinare antirabica va fi reluata in zece judete, Salajul fiind inclus intre acestea. Campania de vaccinare se va realiza prin imprastierea momelilor vaccinale din elicoptere. Sunt prevazute cate 50 de momeli pe kilometru patrat, avandu-se in vedere fondul forestier pe suprafata specificata. Actiunea va demara in luna mai 2008 si se va desfasura pana in anul 2017, a spus Mircea Martin.

Tot ca masura de reducere a numarului de focare de rabie, Guvernul a hotarat sa acorde o recompensa de 50 de lei pentru oricine va aduce o vulpe impuscata la laboratoare pentru evaluarea vaccinului antirabic aplicat anterior.

Reamintim ca, in cazul fiecarui focar din cele 16 depistate in judet, specialistii DSV Salaj au dispus instituirea carantinei in localitati, pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri. De asemenea, carnasierele care au intrat in contact cu vulpile au fost sacrificate, iar carnasierele au fost catagrafiate si vaccinate antirabic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »