Fara permis din cauza necunoasterii regulilor de circulatie

Magazin Salajean 5 noiembrie 2007 0

Fara permis din cauza necunoasterii regulilor de circulatie

* Testul obligatoriu de legislatie rutiera pentru returnarea permisului auto a fost de netrecut pentru 700 de conducatori auto pentru care s-a dispus retinerea permisului de conducere. In decursul a noua luni, 1.920 de persoane au sustinut testul pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie.

Soferii salajeni pentru care s-a dispus retinerea permisului, pentru 30, 60 sau 90 de zile, sunt supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie. Titularul trebuie sa aiba asupra sa un document de identitate – pentru cetatenii romani-buletinul sau cartea de identitate, pasaportul de serviciu sau diplomatic, iar pentru romanii cu domiciliul in strainatate pasaportul, dovada inlocuitoare a permisului de conducere sau adeverinta eliberata de o unitate de politie care sa ateste pierderea, furtul sau distrugerea acestuia si convocatorul inmanat de agentul constatator la retinerea permisului de conducere. Conducerea Servicului de Politie Rutiera ii sfatuieste pe cei care se prezinta la acest examen sa se pregateasca inaintea sustinerii testarii, deoarece nepromovarea testului in perioada de suspendare implica prelungirea acestei masuri pana cand dovedesc ca stapanesc regulile de circulatie. Astfel, numarul permiselor de conducere retinute de agentii rutieristi salajeni a crescut semnificativ dupa intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. Pana in prezent, din ceie 1.750 de soferi ramasi fara permisul de conducere, 1.658 au ramas fara permis pe loc, si sunt obligati sa sutina testarea pentru returnarea documentului la expirarea perioadei de suspendare.

Depasirea cu mai mult de 50 de kilometri a vitezei legale

Purtatorul de cuvant al inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, inspectorul Tincuta Dumuta, ne-a declarat ca majoritatea celor care au ramas fara carnet au depasit viteza legala cu peste 50 de kilometri la ora.

O alta abatere grava constatata de oamenii legii face referire la conducerea unui autovehicul in stare de ebrietate. Astfel ca, in decursul a noua luni de zile, au fost retinute 210 permise de conducere. Alte 282 de permise au fost retinute pentru neacordarea prioritatii, depasire neregulamentara, nerespectarea semnificatiei semaforului electric, din cauza carora s-au produs evenimente rutiere. Politistii salajeni s-au confruntat si cu situatii in care conducatorii auto circulau cu autovehicule care prezentau defectiuni tehnice grave. Aproape 80 de permise de conducere au fost suspendate din cauza neacordarii prioritatii de trece rea vehiculelor, iar alte 132 pentru neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor, circulatie pe sens opus, nerespectarea culorii rosii a semaforului electric, neprezentarea la politie in 24 de ore in cazul tamponarii si a unui cumul de puncte de penalizare.

Din statisticile Serviciului de Politie Rutiera Salaj reiese ca numarul de permise retinute in cursul acestui an este mult mai mare, fata de cel inregistrat anul trecut, astfel de la 1. 361 de permise suspendate anul trecut, s-a ajuns la suspendarea a 1.750 in cursul acestui an.

Potrivit Noului Cod Rutier, le va fi suspendat permisul pe 30 de zile soferilor care vor fi prinsi depasind coloanele de masini oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferata, care nu acorda prioritate pietonilor sau autoturismelor care au acest drept, trec la culoarea rosie a semaforului, nu respecta regulile privind depasirea sau semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier. Soferii mai pot ramane fara permis de conducere pentru o perioada de 30 de zile daca au savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare si pentru o perioada de 60 de zile, in cazul in care cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce. Conducatorul auto sanctionat este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, unde si are resedinta, in cinci zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere. De asemenea, nu trebuie sa ignore faptul ca in cazul in care nu preda permisul, s-ar putea alege cu o majorare, de 30 de zile, a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Trei luni fara carnet

Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 60 de zile daca, prin nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. Tot cu 60 de zile de suspendare se pedepseste nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana sau circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire. Soferii nu trebuie sa uite ca suspendarea dreptului de a conduce poate ajunge la 90 de zile in cazurile de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, de conducere a unui vehiculul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman, de neoprire la trecerea la nivel cu calea ferata, cand barierele sau semibarierele sunt coborate, sau in curs de coborare ori cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »