Fara hamburgeri si chipsuri in scoli!

Magazin Salajean 15 mai 2008 0

Fara hamburgeri si chipsuri in scoli! Deputatii au adoptat, marti, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializarii alimentelor de tip fast-food in incinta unitatilor de invatamant. Astfel, toate alimentele care au un aport suplimentar de grasimi, indulcitori si aditivi alimentari vor fi interzise atat din meniurile cantinelor scolare, cat si din magazinele existente in incinta scolilor. Proiectul fusese aprobat si de Senat, astfel ca va merge la promulgare.

Potrivit inspectorului scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, decizia privind interzicerea comercializarii alimentelor de tip fast-food in incinta unitatilor de invatamant este benefica pentru sanatatea elevilor, insa cu conditia ca ca acest fapt sa fie demonstrat de specialisti.

De retinut, faptul ca, initiatorii proiectului de lege arata in expunerea de motive ca folosirea si comercilizarea la chioscurile din incinta unitatilor de invatamant a alimentelor tip fast-food duc la imbolnavirea copiilor de diabet, obezitate si boli cardio-vasculare.

Initiativa stipuleaza eliminarea comercilizarii alimentelor care au un aport suplimentar de grasimi, zahar, sare, indulcitori, aditivi alimentari si au un efect daunator asupra sanatatii. Potrivit actului normativ, meniurile servite in cantinele unitatilor de invatamant vor fi avizate de specialisti in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii. Astfel, acestia vor intocmi o lista cu alimetele nerecomandate prescolarilor si scolarilor, care va fi distribuita de catre inspectoratele de invatamant in toate unitatile scolare din tara. De asemenea, campaniile de promovare directa sau indirecta a alimentelor de tip fast-food in incinta scolilor sunt interzise.

Proiectul de lege a fost initiat de deputati din toate grupurile parlamentare si a fost adoptat cu 183 de voturi pentru, nici un vot impotriva si trei abtineri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »