Fara clauze de penalizare la contractele imobiliare

Magazin Salajean 22 octombrie 2008 0

Fara clauze de penalizare la contractele imobiliare Agentiile imobiliare din Romania vor fi obligate sa respecte drepturile consumatorilor, clienti ai acestora, sa le furnizeze toate informatiile esentiale despre imobilul sau terenul in curs de tranzactionare si sa respecte clauzele contractuale. In caz contrar, risca amenzi cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei, conform noilor reglementari propuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Aceste prevederi legislative obliga agentii imobiliari sa informeze complet, corect si precis consumatorii, inca din etapa precontractuala, cu privire la: preturile practicate in piata pentru tipul de imobil ce urmeaza a se tranzactiona; statutul planificarii si dezvoltarii zonei, in baza planului urbanistic zonal; reglementarile locale aplicabile; deficiente si alte inconveniente, cunoscute de agentia imobiliara sau pe care in mod rezonabil putea sa le cunoasca, incluzand surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor; nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara; situatia juridica a imobilului, inclusiv o declaratie pe proprie raspundere a tuturor proprietarilor ca imobilul nu este grevat de sarcini si nu se afla in litigiu; declaratia agentiei imobiliare ca, din punct de vedere legal si in conditiile date, tranzactia se poate incheia, sarcina asigurarii resurselor financiare ramanand in seama cumparatorului; nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de consumator, pentru obtinerea documentelor si intocmirea actelor necesare incheierii tranzactiei.

O prevedere foarte importanta este cea referitoare la clauza de penalizare. Potrivit ANPC, in prezent, agentiile imobiliare au clauze abuzive in contracte, prin care ii obliga pe consumatorii care se razgandesc sa plateasca sume de bani foarte mari drept penalizare. Dupa aparitia acestui act normativ, consumatorii vor plati doar suma/comisionul pe care l-ar fi platit daca tranzactia ar fi avut loc (comisionul datorat agentiei). Una dintre mentiunile in avantajul consumatorilor se refera la faptul ca agentia imobiliara nu poate insera in contract clauze care limiteaza sau conditioneaza dreptul altor persoane de a cumpara imobilul vizitat.

Cele prezentate mai sus sunt doar propuneri de modificari legislative ale ANPC, ce ar urma sa intre in vigoare doar dupa ce vor fi aprobate de Guvern. Noile prevederi au fost elaborate in urma mai multor sesizari din partea consumatorilor privind neregulile in relatiile dintre agentiile imobiliare si clienti, precizeaza ANPC.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »