Fara botulism in Salaj

Magazin Salajean 6 iunie 2007 0

Fara botulism in Salaj

*Aproape 100 de conserve din lotul suspecct a fi infestat cu bacilul botulinic au ajuns si in judetul Salaj

Directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, a afirmat in cadrul conferintei organizate ieri ca, in urma controalelor efectuate in teritoriu de catre inspectori, au fost gasite 95 de conserve din lotul suspect.

Cele mai multe conserve au fost gasite in zona Simleului si in municipiul Zalau. Un lucru imbucurator este faptul ca, desi au fost recoltate 59 de probe din acele conserve, nu a fost depistat nici un rezultat pozitiv, in ceea ce priveste existenta bacilului botulinic, a precizat Martin. In judetul Salaj, conservele au fost distribuite prin intermediul a trei firme.

Pentru a preveni aparitia imbolnavirii cu bacilul botulinic, este important ca atat unitatile de alimentatie publica, cat si populatia sa ia cateva masuri de prevenire. Conducerea DSVSA recomanda populatiei o atentie deosebita la conservele care prezinta mucegai sau la cele care sunt ambalate in cutii bombate. In cazul in care acestea sunt preparate in casa, ele trebuie sterilizate de mai multe ori, pentru a elimina orice suspiciune de imbolnavire.

Cat priveste unitatile de alimentatie publica, in special restaurantele si cantinele, acestea trebuie sa manifeste o grija deosebita la mancarurile preparate.

Mai multe vulpi in Salaj

In cadrul aceleasi conferinte de presa, seful DSVSA Salaj a mai facut cunoscut faptul ca a fost finalizata actiunea de vaccinare orala a vulpilor. Astfel ca, au fost amplasate 1.500 de momeli vaccinale in toate zonele unde exista vulpi. Numarul vulpilor a crescut semnificativ in ultima perioada, a adaugat Martin.

Noi cazuri de anemie infectioasa ecvina

Din totalul de exemplare de cai detinute de salajeni (12.600), 988 de capete sufera de anemie infectioasa (SIDA). De la inceputul anului si pana in prezent au fost declarate 23 de noi astfel de cazuri. Am inaintat Directiei Agricole o adresa oficiala pentru a sustine scoaterea din evidenta a acestor exemplare de cai si pentru a asigura fondurile necesare despagubirii proprietarilor, dar nu am primit nici un raspuns. Avem chiar si 2-3 abatoare care sunt deja interesate de cumpararea si sacrificarea acestora, a conchis Mircea Martin, seful DSVSA Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »