Familia Stanca da de pamant cu clasamentul celor mai bogati romani

Magazin Salajean 16 noiembrie 2006 0

Familia Stanca da de pamant cu clasamentul celor mai bogati romaniCu o avere de 15-16 miliane de dolari, familia Stanca a intrat din nou in topul celor mai bogati 300 de romani, realizat de revista Capital. De fapt, potrivit sursei mentionate, familia Stanca, Viorel si Lia, sunt singurii salajeni care au fost inclusi in randul celor mai bogati conationali, insa ne vine greu sa credem ca, la cata avere vizibila ce se poate remarca pe meleagurile noastre, nu ar mai exista si alti salajeni care ar putea fi inclusi in Top 300. Desigur, in cazul acesta, am putea vorbi de anumite averi subterane, ce nu figureaza pe nici o lista oficiala, dar care ii fac pe anumiti salajeni sa intre in topul celor mai fericiti oameni din Romania. Insa, din pacate, cel putin pentru moment, se pare ca fericirea nu este un subiect atat de important, incat sa se intocmeasca un top pe marginea acestui deziderat.

Revenind, totusi, la subiectul nostru, conform celor de la Capital, averea acumulata de familia Stanca are la baza, desigur, implicatii in diverse afaceri, astfel incat cei doi soti detin la ora actuala pachetele majoritare la aproximativ 15 companii. In fine, iata si comentariile facute de catre cei care au incropit topul respectiv: Firmele controlate de familia Stanca au domenii de activitate ce se intind pe o gama larga, incluzand transporturi rutiere de marfuri, consultanta pentru afaceri si management, comert, fabricarea si comercializarea bauturilor alcoolice distilate, fabricarea fibrelor de sticla, turism, constructii, domeniul metalelor neferoase si feroase si al elementelor din beton. Prin intermediul companiei Vidalis Impex, ce face parte din din grupul Vidalis, familia a cumparat mai multe active ale firmei IAIFO Zalau, ce se afla in stare de faliment si este una dintre cele mai mari fabrici din Salaj, specializata in proiectarea, fabricarea si comercializarea unei game largi de armaturi industriale din fonta si otel, precum si de supape de siguranta cu arc. Anul trecut, compania Vidalis Impex a avut o cifra de afaceri de peste 20,5 milioane de lei. De asemenea, a cumparat si depozitul din Ploiesti al IAIFO <> Zalau. Familia este si proprietara unui lant de cofetarii, ce comercializeaza produse dietetice Dolce Vita, deschizand 7 cofetarii in Zalau. Una dintre companiile cu cel mai mare succes din cele detinute de familie este Primarom Exim, ce are drept obiect de activitate comertul combustibililor solizi si lichizi, care a inregistrat o cifra de afaceri de peste 27,7 milioane de lei.

Contactat, Viorel Stanca se arata surprins de faptul ca veniturile familiei sale sunt incluse din nou in topul celor mai bogati 300 de romani. Mai mult decat atat, acesta ne marturiseste ca, in acest an, nu a transmis revistei Capital nici un document oficial, prin care sa se faca o actualizare a averii pe care o detine impreuna cu sotia sa, fapt care ne detemina sa avem mari indoieli in ceea ce priveste seriozitatea cu care a fost realizat acest Top 300. Viorel Stanca face totusi precizarea potrivit careia cei de la Capital sunt dezinformati, astfel incat avutia sa, la ora actuala, este mult mai mare decat se mentioneaza. Acest aspect ni-l confirma si sotia sa, Lia Stanca, indignata si ea de faptul ca topul realizat de Capital a fost facut dupa ureche: Intr-adevar, in perioada august-septembrie, reprezentantii revistei respective mi-au trimis un anumit chestionar pe care urma sa-l completez. Insa, neavand timp sa rezolv probleme paralele cu activitatea noastra, nu am reusit sa-l completez, asa ca nu am raspuns la adresa primita. In atari conditii, este elocvent faptul ca datele inserate de Capital in topul celor mai bogati romani au trecut prin operatiunea – deloc deontologica – copy-paste, astfel incat au fost publicate informatii ireale, culese cu mai mult timp in urma.

Pentru a face lumina in cazul averii familiei sale, Lia Stanca ne marturiseste ca, in acest moment, in urma achizitiilor pe care le-a facut in acest an – Hotel Porolissum Zalau, Baile Boghis, pachetul de actiuni al firmei Salico etc. – valoarea activelor grupului Vidalis se cifreaza in jurul a 25 de milioane de dolari. Mai mult, Lia Stanca precizeaza ca, la ora actuala, Vidalis se afla in curs de achizitionare a activelor Avicola Criseni, urmand ca anul viitor, firma sa investeasca intre 8 si 10 milioane de dolari intr-un amplu proiect de reconstructie a Bailor Boghis.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »