Facilitatile la somajul tehnic, pastrate si anul acesta

Magazin Salajean 1 februarie 2010 0

Facilitatile la somajul tehnic, pastrate si anul acesta

Potrivit legii, firmele care trimit angajatii temporar acasa, dar le achita 75 la suta din indemnizatia cuvenita, sunt scutiti de plata CAS pe o perioada de trei luni

Executivul incearca sa gasesca resurse pentru prelungirea Ordonantei care prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru firmele care isi trimit angajatii in somaj tehnic pentru o perioada de pana la trei luni. Cu alte cuvinte, este posibila prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor incluse in Ordonanta 28 din 2009, insa totul depinde de gasirea resurselor financiare pentru aplicarea acestei masuri.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, adoptata in sedinta Executivului din 18 martie 2009, prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75 la suta din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni, fara a afecta, insa, calitatea de asigurat a angajatilor.

Actul normativ, valabil pana la 31 decembrie 2009, mai prevedea prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj pentru salariatii disponibilizati in cursul anului trecut.

La sfarsitul lunii decembrie 2009, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj erau inregistrati 11.164 someri, din care 4.712 femei, rata somajului inregistrand valoarea de 10,49 la suta. Fata de sfarsitul lunii anterioare, numarul somerilor a crescut cu 493 persoane, iar rata somajului a inregistrat o crestere de 0,46 procente.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »