Facilități pentru cadrele didactice și medicii care solicită locuințe ANL

Din 7 ianuarie 2018, au intrat în vigoare dispoziţii noi sau modificate la Legea nr. 152/1998  privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe. Astfel, medicii rezidenți și medicii specialiști, precum și cadrele didactice calificate pot depune cereri pentru repartizarea locuințelor construite prin programele ANL și după împlinirea vârstei de 35 de ani. Dispoziţia este nouă şi vine pe cale de excepţie la prevederile legii de până acum. Și alte dispoziții noi au mai apărut în lege cu privire la locuințele care rămân nereperatizate.

Reglementările au fost introduse prin Legea nr. 278/2017 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 28/2017 pentru completarea art. 6 din Legea nr. 152/1998, lege publicată în Monitorul oficial nr. 8/2018.

O dispoziţie nou introdusă în lege prevede, pe cale de excepţie, că dacă în termen de 90 de zile de la publicarea intenției de realizare a unui bloc de locuințe în cadrul programului de construcții de locuințe proprietate privată prin credit ipotecar nu se contractează toate locuințele, pot contracta o locuință și beneficiarii care asigură contravaloarea locuinței doar din resurse proprii.

Medicii rezidenți și medicii specialiști, precum și cadrele didactice calificate pot depune cereri pentru repartizarea locuințelor construite prin programele ANL și după împlinirea vârstei de 35 de ani. Dispoziţia este nouă şi vine pe cale de excepţie la prevederile potrivit cărora : “Tinerii specialiști din învățământ și din sănătate, în sensul prevederilor prezentei legi, sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele ANL, destinate închirierii, și care pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste, angajați ai unităților din domeniile respective aflate pe raza unității administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuințele, inclusiv medicii rezidenți, și care nu dețin o locuință în proprietate pe raza unității administrativ-teritoriale respective.”

În cazul în care, în cadrul construcțiilor de locuințe proprietate personală construite prin credit ipotecar sunt construite locuințe și/sau dependințe care nu sunt contractate la data finalizării lucrărilor, acestea pot fi valorificate astfel: prin transmiterea locuințelor de către ANL, cu aprobarea consiliului de administrație, către autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, prin protocol de predare-primire, în vederea închirierii;

prin vânzarea locuințelor, de către ANL, către solicitanții ce pot asigura contravaloarea locuinței doar din resurse proprii. Dependințele urmează regimul juridic al locuințelor și sunt administrate, repartizate, închiriate și vândute în condiții similare locuințelor astfel valorificate.

 

Cum se calculează chiria?

Aplicarea coeficienţilor de ponderare în funcţie de venit se face în funcție de veniturile medii nete pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni. Chiria lunară este cea rezultată după aplicarea coeficienților în funcție de anul recepției la terminarea lucrărilor.

Modelul de calcul al chiriei se stabilește prin normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei legi, în baza valorii de înlocuire a construcției ce reprezintă suprafața construită pe locuință, multiplicată cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat, stabilită, în condițiile legii, prin ordinul ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, în vigoare la data stabilirii chiriei.

 

Administrarea locuinţelor

Locuințele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, sunt administrate de autoritățile administrației publice locale sau de către autoritățile administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății ori sunt în administrarea unor unități aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorități, potrivit legii, și care au solicitat realizarea acestora. O dispoziţie nou-introdusă în lege prevede că administratorul acestei categorii de locuinţe exercită, în numele statului, în cadrul asociației de proprietari, drepturile și obligațiile specifice unui membru al asociației de proprietari.

În momentul de față, prin Programul ANL care cuprinde construirea de locuințe pentru tineri, în cartierul Dumbrava Nord din Zalău, sunt în curs de construcție două blocuri ANL, unul cu 6 etaje și un bloc cu 10 etaje, totalizând 100 de apartamente. Durata de execuție a lucrărilor este de 36 de luni, însă administratorul firmei SC Colosseum Print SRL a dat asigurări că cele două blocuri ANL vor fi finalizate în termen de 24 de luni. Ceea ce ar însemna că, în vara anului 2019, lucrările la cele două blocuri vor fi finalizate.

One Thought to “Facilități pentru cadrele didactice și medicii care solicită locuințe ANL”

  1. Anonim

    pai la noi, avem cateva exemple de oamni care „merita” o locuinta sociala. Sunt copii de politicieni, de VICEPRIMAR !

Leave a Comment