Fă ca fiecare zi să devină Ziua Mondială Fără Tutun!

Magazin Salajean 30 mai 2011 0

Fă ca fiecare zi să devină Ziua Mondială Fără Tutun!

Ziua Mondială fără Tutun, marcată în fiecare an la data de 31 mai, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producătoare de tutun, demersurile forurilor internaţionale privind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum şi cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos. Această zi este marcată la nivelul judeţului Sălaj printr-o serie de activităţi desfăşurate de reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, în colaborare cu Filiala Sălaj a Crucii Roşii, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, Grupul Şcolar Octavian Goga Jibou şi Primăria oraşului Jibou.

Programul dedicat acestui eveniment a fost stabilit încă din data de 24 mai şi se va derula şi pe parcursul acestei săptămâni, atât în Jibou cât şi în municipiul Zalău şi oraşul Şimleu Silvaniei. Astfel, în perioada 25 mai – 4 iunie, au loc activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar a consecinţelor fumatului în rândul elevilor de la Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu Zalău, Grupul Şcolar Mihai Viteazul Zalău, Şcoala Gimnazială Lucian Blaga Jibou, Şcoala cu predare în limba maghiară Bathory Istvan Şimleu Silvaniei şi Grupul Şcolar Octavian Goga Jibou. De asemenea, au loc în aceste zile şi concursuri de creativitate antifumat, prin sloganuri, mesaje antitutun, realizarea de postere şi bannere antitutun, la cele două unităţi şcolare din Jibou menţionate anterior, precum şi concursuri sportive, ca şi activităţi de petrecere a timpului liber la Grupul Şcolar partener în activităţile derulate de CPECA Sălaj.

Tot pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun, la sediul Crucii Roşii – Filiala Sălaj se desfăşoară astăzi o masă rotundă cu tema Să facem fiecare zi Ziua Fără Tutun, urmată de o activitate de distribuire de pliante informative referitoare la nocivitatea fumatului de către voluntarii centrului, atât în zona centrală a municipiului, cât şi în Jibou. În cursul zilei de marţi, organizatorii evenimentelor dedicate Zilei Mondiale fără Tutun vor desfăşura un marş antitutun în Jibou, încheiat cu spectacolul Fii independent de viaţă nu de droguri, ce va avea loc la Casa de Cultură din oraş.

În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia din nou asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite.

Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decât îngrijorătoare, în anul 2011, mai mult de cinci milioane de oameni vor deceda din cauza unei afecţiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afecţiuni pulmonare etc. Aceleaşi date sumbre arată că mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25 la sută copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv. Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creşte la opt milioane de persoane anual.

Fumatul pasiv a devenit, de asemenea, un fenomen mondial. Oamenii, indiferent de ţară şi de cultură, sunt expuşi la fumul de tutun în fiecare zi, acasă, la locul de muncă, în mijloace de transport public, în baruri, restaurante, etc. S-a estimat că peste 50 la sută dintre copiii din întreaga lume sunt expuşi la fumatul pasiv, mai ales acasă. Consecinţele fumatului pasiv pe termen scurt în rândul tinerilor includ afecţiuni respiratorii şi non-respiratorii, dependenţă de nicotină şi riscuri asociate consumului de alte substanţe. Consecinţele fumatului pasiv pe termen lung în rândul tinerilor sunt întărite de faptul că cei mai mulţi oameni tineri care fumează în mod regulat continuă să fumeze şi la maturitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »